Historisk arkiv

Nei til felleseie, bidragsplikt og arverett for samboere, ja til felles foreldreansvar, adopsjonsrett og pensjon

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Barne- og familiedepartementet

Pressemelding fra Samboerutvalget

Oslo, 18.05.99

Samboerutvalgets innstilling overlevert:

Nei til felleseie, bidragsplikt og arverett for samboere
ja til felles foreldreansvar, adopsjonsrett og pensjon

Det bør ikke opprettes et eget sentralt samboerregister. Samboere kan avkreves egenerklæring om sin status i de sammenhenger dette er nødvendig, mener samboerutvalget.

Utvalget, som har vært ledet av høyesterettsadvokat Else Bugge Fougner, overleverte tirsdag sin utredning med forslag til barne- og familieminister Valgerd Svarstad Haugland.

Samboerutvalget påpeker at opprettelse av et sentralt register over samboere støter på vesentlige problemer. Et register vil ikke fange opp alle, eller det vil kreve omfattende kontroll som bryter med hensynet til respekten for privatlivet.

Samboerutvalget tar utgangspunkt i at samboerskap med felles barn regnes som stabile og ekteskapslignende. Det samme gjelder samboerskap som har vart en viss tid, som hovedregel i to år. Kravet om to års varighet bør gjelde både når samboere skal gis rettigheter og plikter på linje med gifte, og i forhold til regler som fratar samboere rettigheter.

Ikke som ekteskap

På det privatrettslige området går utvalget inn for at samboerskap generelt ikke bør likestilles med ekteskap. Utvalget vil derfor ikke foreslå å innføre regler om felleseie på linje med ektefeller eller innføring av underholdsplikt for samboere. Utvalget går heller ikke inn for noen likedelingsregel for økonomisk oppgjør eller regler om bidragsplikt etter brudd mellom samboere. Utvalget ønsker ikke å innføre arverett for samboere.

Utvalget går likevel inn for enkelte endringer av hensyn til den svake part, og legger spesiell vekt på hensynet til barna der foreldrene går fra hverandre. Utvalget vil også styrke den gjenlevendes mulighet til å beholde bolig og nære eiendeler ved den andre samboerens bortgang. Utvalget vil derfor bl.a. sikre særregler om bolig og innbo mellom samboere i et nytt kapittel i husstandsfellesskapsloven og gi samboere innsynsrett i hverandres økonomi.

Utvalget går videre inn for at samboere i testament kan bestemme at den gjenlevende skal arve et beløp begrenset til 4 G i kollisjon med livsarvingers pliktdelsarv, og at samboere med felles barn eller som har levd sammen i minst fem år skal ha rett til å sitte i uskifte med felles bolig og innbo. Med mindre arvingene etter førsteavdøde samtykker i fortsatt uskifte, mener utvalgets flertall at denne retten skal bortfalle etter to år (mindretallet: ett år) eller hvis gjenlevende får barn med en ny samboer, dersom den gjenlevende inngår et nytt samboerskap.

Et mindretall i utvalget ønsker mindre grad av likestilling mellom samboere og ektepar enn flertallet. Mindretallet peker blant annet på at samboere som ønsker å sikre hverandre rettigheter kan oppnå dette ved å inngå ekteskap.

Barn

Utvalget ønsker å sikre barn mest mulig foreldrekontakt, uavhengig av foreldrenes samlivsform. Utvalget foreslår en lovendring for å sikre at farskap og morskap til barn født av samboende foreldre etableres ved en felles skriftlig erklæring om at de lever sammen og at begge er foreldre til barnet. Utvalget mener at samboerforeldre som skriftlig erklærer dette skal få felles foreldreansvar i kraft av lov.

Et flertall i utvalget vil fastholde regelen om at kunstig befruktning også kan tilbys samboere. Flertallet foreslår videre å endre adopsjonsloven slik at samboere som har levd sammen i minst tre til fem år gis mulighet til å adoptere sammen, og at samboere gis rett til stebarnsadopsjon.

Sterkere likestilling

På det offentligrettslige området - som trygd, sosialhjelp og skatt - går utvalget lenger i å likestille samboere med gifte. Utvalget legger imidlertid vekt på at samboerskapet skal ha hatt en viss varighet før det får betydning for trygdeytelsene.

Utvalgets flertall foreslår at grunnpensjon til samboende pensjonister uten felles barn skal beregnes etter samme regler som for ektefeller, men først etter to års samliv. Utvalget går også inn for at pensjonister som har levd sammen i to år skal få ektefelletillegg i pensjonen. Flertallet vil innføre rett til etterlattepensjon for samboere som har levd sammen i minst fem år. Retten til etterlattepensjon skal falle bort hvis den gjenlevende etablerer et nytt samboerforhold, mener utvalget.

Utvalget vil ikke endre reglene om bortfall av retten til utvidet barnetrygd og overgangsstønad til enslige forsørgere når mottakeren har vært samboer i 12 av de siste 18 måneder. Mindretallet foreslår imidlertid at retten til overgangsstønad skal falle bort først etter at samboerskapet har vart i to år. Utvalget foreslår også at samboere i utgangspunktet skal behandles på samme måte som ektefeller i spørsmålet om sosialstønad, uten krav til varighet av samboerskapet.

Utvalgets flertall går inn for at samboere med felles barn, eller som har levd sammen i minst to år, skal kunne skattlegges felles i skatteklasse 2, at de kan fordele fradrag og kapitalinntekter seg imellom, og at de skal lignes for felles formue. Flertallet ønsker også at samboere gis fritak for arveavgift og gaveavgift på linje med ektepar. Mindretallet ønsker ikke å endre skattereglene for samboere. Hele utvalget går inn for at skatteklasse 2 skal falle bort for enslige forsørgere når mottakeren har vært samboer i to år.


Priv. til red.:

Vedlagt: Faktaark med utvalgets sammensetning og mandat
Samboerutvalgets utredning vil i sin helhet bli lagt ut på Internett med adresse: linkdoc004005-990255#dochttp://odin.dep.no/bfd/publ/sambo.html
Kontaktperson: Else Bugge Fougner, tlf. 22 47 18 00


Lagt inn 18. mai 1999 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen