Historisk arkiv

Samordnet innsats mot barne- og ungdomskriminalitet

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Barne- og familiedepartementet

Felles pressemelding fra Barne- og familiedepartementet og Justisdepartementet

Nr. 99109
Dato: 09.12.99

Regjeringens handlingsplan til Stortinget:

Samordnet innsats mot barne- og ungdomskriminalitet

Regjeringen øker innsatsen mot barne- og ungdomskriminalitet. Å samordne bedre det forebyggende arbeidet står sentralt i en ny handlingsplan, som også legger økt vekt på å følge opp barn og unge med alvorlige atferdsproblemer, unge lovbrytere og kriminelle ungdomsgjenger. Fem departementer står sammen om handlingsplanen, som beskrives i en egen stortingsmelding.

  • Bedre koordinering av det forebyggende arbeidet er avgjørende for å bryte tendenser til økt kriminalitet blant barn og unge, sier barne- og familieminister Valgerd Svarstad Haugland.
  • Samordningen må omfatte alle forvaltningsnivåer og gå på tvers av sektor- og faggrenser. I tillegg må vi satse sterkere på medvirkning av barn og unge og utvikle samarbeidet med foreldre, skoleverk og frivillige organisasjoner, presiserer hun.

Barne- og familieministeren understreker at barnevernet faktisk har adgang til nødvendige reaksjonsmidler overfor yngre lovovertredere.

- Barnevernloven åpner også for umiddelbar reaksjon gjennom midlertidig vedtak. Tiltak etter barnevernloven skal imidlertid ikke være straffereaksjoner. De skal settes inn av hensyn til barnets beste, påpeker Svarstad Haugland.

Justisminister Odd Einar Dørum understreker at det skal reageres raskt og skarpt for å stanse unge mennesker i å slå inn på en kriminell løpebane. Derfor satser nå Justisdepartementet hardt på å få bort flaskehalsene i straffesakskjeden.

- Rask og klar reaksjon overfor unge lovbrytere er ikke det samme som å plassere dem i et kriminalitetsfremmende miljø. Forelegg eller konfliktråd er normalt de mest aktuelle reaksjonsformene, kombinert med nøye oppfølging og eventuell behandling. Vi går nå inn i et tett samarbeid lokalt med skole, barnevern og politi, for å forebygge og for å følge opp. Neste år starter også en prøveordning med ungdomskontrakter der unge lovbrytere kan slippe straff dersom de gjør opp for seg og viser i praksis at de kan endre adferd, sier Dørum.

Handlingsplanen omfatter vel 40 igangsatte og nye innsatsområder og tiltak innenfor seks hovedområder:

  1. Helhetlig forebyggende arbeid
  2. Innsats i skolen
  3. Innsats rettet mot fritid og nærmiljø
  4. Oppfølging av barn og unge med alvorlige atferdsproblemer
  5. Oppfølging av unge lovbrytere og kriminelle ungdomsgjenger
  6. Kunnskapsutvikling og forskning

Noen av de aktuelle tiltakene i handlingsplanen:

  • Tiltak for barn og unge med krigsopplevelser
  • Tiltak mot mobbing og innføre megling i skolen
  • Faste politikontakter i skolene når situasjonen tilsier det
  • Etablere samarbeid om politiets undervisning i skolen
  • Undervisningsopplegg om soning i og utenfor anstalt
  • Sivile vernepliktige avgis til voldsforebyggende arbeid blant ungdom
  • Samarbeidsprosjekt mot gjengkriminalitet i Oslo-regionen
  • Forsøksordning med ungdomskontrakter
  • Styrket forskning om vold og kriminalitet i barne- og ungdomsmiljøet

Handlingsplanen vil bli fulgt opp av statssekretærutvalget for barne- og ungdomsspørsmål. Utvalget vil bl.a. prioritere innsatsen og løpende vurdere nye tiltak og satsinger i planperioden.

Handlingsplanen skal gjennomføres over en periode på fem år (2000 – 2004). De fleste innsatsområder og tiltak er allerede finansiert over departementenes budsjetter, men regjeringen varsler at gjennomføring av planen vil medføre behov for økte midler for å styrke og videreutvikle innsatsen.

Lagt inn 9. desember 1999 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen