Historisk arkiv

Statssekretær Odd Anders With om den nye åpningstidsloven: Klare lovmerknader om «typiske turiststeder»

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Barne- og familiedepartementet

Pressemelding

Nr. 99002
Dato: 6. januar 1999

Statssekretær Odd Anders With om den nye åpningstidsloven:

Klare lovmerknader om «typiske turiststeder»

Utsalgssteder på «typiske turiststeder» er unntatt fra de alminnelige bestemmelsene i den nye åpningstidsloven. - I merknadene til loven er det gitt konkrete retningslinjer for hva som menes med et «typisk turiststed», understreker statssekretær Odd Anders With i en kommentar til den pågående debatten.

Av disse merknadene går det fram at et «typisk turiststed» gjelder avgrensede og i første rekke mindre områder hvor salget i perioder hovedsakelig skjer til turister. Her tenker man på steder der antallet faste innbyggere er lite i forhold til antallet tilreisende og besøkende i løpet av året. Eksempler på slike steder er Beitostølen, Geiranger, Geilo og Lyngør. Et «typisk turiststed» er videre kjennetegnet av at de næringsdrivende ofte er økonomisk avhengige av turistsesongene, fordi kundegrunnlaget blant de fastboende alene gir for svak lønnsomhet.

Unntaksbestemmelsen (§3 nr. 4) i åpningstidsloven er en videreføring av tilsvarende unntak i den tidligere åpningstidsloven. Den eneste endringen er at det heretter blir Fylkesmannen som ved forskrift skal avgjøre hvilke områder som skal regnes som typiske turiststeder. Når et område først er fastsatt som et slikt turiststed, gjelder unntaket for hele året, uavhengig av turistsesonger, ifølge forarbeidene til loven.


Kontakt: Informasjonssekretariatet 22 24 24 07

Lagt inn 7. januar 1999 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen