Historisk arkiv

Sterkere vern for barn og unge

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Barne- og familiedepartementet

Pressemelding

Nr.: 99055
Dato: 11.06.1999

Stortingsmeldingen om forbrukerpolitikk legges fram i dag:

Sterkere vern for barn og unge

Regjeringen vil skjerpe lovverket for å verne barn og unge mot det sterke kommersielle presset. Dette er ett av flere tiltak i stortingsmeldingen om forbrukerpolitikk som i dag ble fremmet av Kongen i statsråd. Meldingen utvider områdene for forbrukerpolitikk og tar for seg en rekke samfunnssektorer.

- Fremtidens forbrukerpolitikk bør bygges på et bærekraftig og solidarisk forbruksmønster. Det er viktig å øke bevisstheten på at de valg vi gjør i dagliglivet, påvirker jordas fremtid. Regjeringen vil stille strengere krav til markedsføring rettet mot barn, og vil nedsette et hurtigarbeidende utvalg som skal legge fram tiltak for å redusere den kommersielle påvirkningen mot barn, sier forbrukerminister Valgerd Svarstad Haugland.

Hun fremhever nødvendigheten av at enkeltindividet også må ta ansvar for sitt forbruk, og at alle tiltak ikke kan lovreguleres. Men regjeringen legger i meldingen opp til at forbrukerne på en rekke områder skal sikres god informasjon for å kunne gjøre gode valg.

Eksempelvis vektlegger regjeringen at forbrukeren skal få god informasjon om innholdet i matvarer. ”Føre var prinsippet” ligger til grunn for regjeringens matpolitikk. Regjeringen vil stimulere til frivillig bruk av tilstandsrapporter ved boligkjøp. Barn og unge utgjør fremtidens kjøpekraft. Forbrukerundervisningen i grunnskolen skal styrkes slik at elevene i framtiden kan gjøre gode selvstendige valg.

Videre vurderer regjeringen muligheten for gruppesøksmål ved domstolene, og foreslår økt bruk av konfliktråd ved forbrukertvister. – Det er ikke nok å ha rett, man må også legge forholdene til rette slik at forbrukeren får rett, sier forbrukerminister Valgerd Svarstad Haugland.


Kontaktperson:
Informasjonssekretariatet 22 24 24 07

Lagt inn 11. juni 1999 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen