Historisk arkiv

Utsalgssteder tolker loven feil

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Barne- og familiedepartementet

Pressemelding

Nr. 99001
Dato: 05.01.99

Den nye åpningstidsloven :

Utsalgssteder tolker loven feil

Enkelte forretningsdrivende har den siste tiden valgt å se unntak i den nye åpningstidsloven slik at utsalgssteder som ligger nær rutebilstasjoner og andre kommunikasjonsknutepunkter, kan holde åpent uten restriksjoner. Barne- og familiedepartementet understreker at en slik tolkning av loven er gal.

To vilkår må være oppfylt for å bli unntatt fra åpningstidsloven etter paragraf 3.5. Unntaket gjelder forretninger som direkte er tilknyttet et kommunikasjonsknutepunkt, og som kun selger varer passasjerene kan ha behov for på reisen. Utsalgssteder kan ikke unntas fra de alminnelige åpningstidene dersom disse to vilkårene ikke oppfylles. Dette går klart fram av intensjonene, lovens forarbeider og lovteksten.

Barne- og familiedepartementet har invitert Handel og Kontor i Norge, Handels- og Servicenæringens Hovedorganisasjon og Norges Kooperative Landsforeningen til møter i morgen for å drøfte den aktuelle situasjonen.

Etter den nye åpningstidsloven som trådte i kraft 1. januar, er utsalgssteder tilknyttet jernbane, sporveis- og rutebilstasjoner og utsalgssteder ved brygge, svevebaner og lufthavner unntatt fra de alminnelige åpningstidene. Unntaket gjelder bare for utsalgssteder som selger varer beregnet på de reisendes behov. Unntaket er en videreføring fra tidligere lov og ble tatt inn i den daværende lukkeloven allerede i 1980. Den nye åpningstidsloven medfører ingen endringer på dette punktet.


Kontakt: Informasjonssekretariatet 22 24 24 07

Lagt inn 6. januar 1999 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen