Historisk arkiv

Utvidet angrefrist, økte krav til informasjon

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Barne- og familiedepartementet

Nr.: 99037
Dato: 21.04.99

Styrket forbrukervern i angrefristloven ut på høring:

Utvidet angrefrist, økte krav til informasjon

- Forbrukernes angrefrist etter kjøp av varer og tjenester utenfor fast utsalgssted og gjennom fjernsalg bør utvides til 14 dager. Angrefristloven må også få bestemmelser som stiller krav til forhåndsinformasjon, til innholdet i kjøpsavtaler og til skriftlige avtalevilkår, sier forbrukerminister Valgerd Svarstad Haugland.

Dette er hovedelementene i det forslag til endringer i angrefristloven som Barne- og familiedepartementet nå sender ut på høring. Høringsfristen er satt til 01.08.99.

Departementet har foretatt en generell gjennomgang av angrefristloven. Loven gir i dag forbrukerne en angrerett på ti dager etter varekjøp ved dørsalg, “homeparties”, gatesalg, messer og postordresalg, herunder handel via internett. Retten til å angre, og dermed oppheve kjøpet, er begrunnet i at forbrukeren ikke kan se og undersøke varen før kjøpet. I tillegg virker salgsmetodene ofte påtrengende og kommer uforberedt på kjøperen.

Gjennomgangen av angrefristloven er også begrunnet i at EUs direktiv om fjernsalg er innlemmet i EØS-avtalen og skal gjennomføres i norsk lovverk. Lovforslaget gir i samsvar med direktivet regler for salg gjennom telefon, faks, internett, TV og aviser. Forbrukeren skal få informasjon om produktet, pris og leveringsvilkår før en kjøpsavtale inngås, samt skriftlig informasjon ved inngåelse av avtale.

Angrefristloven vil etter endringer omfatte en rekke salgsformer fra dørsalg til internetthandel.

Priv.til red:

Høringsforslaget finnes på internett under adresse: linkdoc004005-990018#dochttp://odin.dep.no/bfd/publ/1999/angrefristloven/

Kontaktpers:
Informasjonssekretariatet, telefon 22 24 24 07

Lagt inn 21. april 1999 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen