Historisk arkiv

Kontakttelefon og informasjonssenter etableres

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Barne- og familiedepartementet

Pressemelding

Nr. 2/2000
Dato: 5. januar 2000

Handlingsplan mot tvangsekteskap:

Kontakttelefon og informasjonssenter etableres

- Vi vil etablere en landsdekkende kontakttelefon om tvangsekteskap i Norge, og vi vil støtte opprettelsen av et eget kontakt- og informasjonssenter i Pakistan for kvinner med tilknytning til Norge. Dette er to av flere tiltak i første halvår 2000 for å intensivere oppfølgingen av regjeringens handlingsplan mot tvangsekteskap, sier barne- og familieminister Valgerd Svarstad Haugland.

En egen kontakttelefon om tvangsekteskap skal være etablert og i virksomhet i løpet av våren. Alle som trenger råd og veiledning eller direkte hjelp i forbindelse med tvangsekteskap skal få assistanse gjennom kontakttelefonen. Den skal betjenes av personer med innsikt på området og oversikt over organisasjoner og offentlige etater som vil kunne bistå over hele landet. Telefonen skal drives i regi av Oslo Røde Kors.

Samtidig vil regjeringen gi tilskudd til MiRa Ressurssenter og Antirasistisk Senter i arbeidet med å opprette et kontakt- og informasjonssenter i Pakistan. Senteret skal være et tilbud til kvinner med tilknytning til Norge. Målet er å bidra til bevisstgjøring i forhold til kvinners rettigheter, tvangsekteskap og norsk lovgivning, og å forebygge overgrep eller problemer.

Innvandrerorganisasjonene ble onsdag informert om oppfølgingen av handlingsplanen i første halvår 2000. – Organisasjonene vil også kunne søke tilskudd til egne aktiviteter. Det vil bli mulig å få støtte både til konfliktløsning i konkrete enkeltsaker og til informasjons- og opplysningsvirksomhet i forhold til tvangsekteskap, understreker Valgerd Svarstad Haugland.

Forslag om endringer i forskrifter blir sendt ut på høring i januar. Utlendingsforskriften foreslås endret slik at den som går til søksmål for å få opphevet ekteskap inngått under tvang ikke mister oppholdsretten i Norge, selv om denne er gitt på bakgrunn av ekteskapet.

I tillegg vil det bli foreslått endringer i reglene for familiegjenforening. Forslaget vil bl.a. innebære at oppholdstillatelse basert på ekteskap ikke blir fornyet uten at de det gjelder har deltatt i kurs eller programmer for innvandrere. Informasjon om grunnleggende rettigheter for den enkelte i Norge skal være sentralt i slike kurs.


Kontakt: Informasjonssekretariatet tlf. 22 24 24 07

Lagt inn av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen