Historisk arkiv

FD Aktuelt 02/99: Gjenkjøp - industrielt samarbeidved anskaffelse av forsvarsmateriell

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Forsvarsdepartementet


FD aktuelt nr 02/99

Gjenkjøp - industrielt samarbeid ved anskaffelse av forsvarsmateriell

Norge står overfor omfattende fornyelser av forsvarsmateriell. Anskaffelse av nye fregatter og kampfly er de største enkeltanskaffelsene med rammer på henholdsvis 12 og 10,5 milliarder kroner (1998-kroner). Norsk industri vil ikke alene kunne levere disse anskaffelsene. Ved innkjøp i utlandet for over 50 millioner kroner krever Norge minimum 100% gjenkjøp. Dette innebærer at store gjenkjøpskontrakter vil inngås i årene framover, med mange muligheter for norsk industri.

Hva er gjenkjøp?

Gjenkjøp, eller internasjonalt industrielt samarbeid som det også kalles, er transaksjoner som kompenserer for Forsvarets materiellanskaffelser fra utlandet. I praksis vil dette si at en utenlandsk leverandør ved større anskaffelser må skaffe andre oppdrag tilbake til norsk næringsliv. Forsvarsdepartementet pålegger minimum 100% gjenkjøp på alle materiellanskaffelser fra utlandet over 50 millioner kroner.

Gjenkjøp er ikke et særnorsk fenomen. Denne type transaksjoner er meget utstrakt brukt i forbindelse med kjøp av forsvarsmateriell.

Hvorfor har vi gjenkjøp?

Gjenkjøp er sammen med blant annet forsknings- og utviklingskontrakter og Forsvarets anskaffelser ett av virkemidlene for å oppnå Forsvarsdepartementets målsetting i den nasjonale strategien for norsk forsvars- og forsvarsrelatert industri (St prp nr 59, 1997-98). Gjenkjøpsavtalene skal bidra til å opprettholde og styrke vår forsvarsindustris kompetanse, kapasitet og markedsmuligheter. Styrkingen skal fortrinnsvis skje på områder av direkte betydning for det norske Forsvaret. I tillegg skal gjenkjøpsavtalene bidra til at annet norsk næringsliv får tilført ny teknologi, kompetanse og markedsmuligheter. Det skal prioriteres videreutvikling av norsk industri på områder hvor industrien har kompetanse eller særlige konkurransefortrinn.

Hvilke typer gjenkjøp har vi?

I gjenkjøpssammenheng snakkes det ofte om direkte og indirekte gjenkjøp. Når leveransene fra norsk industri inngår i det produktet Forsvaret kjøper, er dette direkte gjenkjøp. Alle andre leveranser som godkjennes i henhold til Forsvarsdepartementets retningslinjer på området er indirekte gjenkjøp. Begge formene for gjenkjøp er likestilt. Det vil derfor avhenge av type anskaffelse hvilken form for gjenkjøp som ansees som mest hensiktsmessig. Ved denne vurderingen vil den form som gir norsk industri de beste muligheter til å oppnå et langsiktig samarbeid med utenlandsk industri være avgjørende.

Hva kan oppnås gjennom gjenkjøp?

Gjenkjøp skaper gjennom Forsvarets kjøp og tilhørende gjenkjøpsavtaler muligheter for norsk industri. Det er likevel med gjenkjøp som med alt annet internasjonalt, industrielt samarbeid; det er bedriftene selv som skaper resultatene gjennom sitt engasjement og evne til relasjonsbygging. Utvikling av samarbeid over grensene, blant annet gjennom leveranser av norske forsvarsprodukter, mulighet for tilgang til ny teknologi og teknologisamarbeide, utviklingssamarbeid og Joint Ventures, er blant de viktigste mulighetene gjenkjøp kan være med på å legge grunnlaget for. En forutsetning for at slikt samarbeid skal kunne godskrives som gjenkjøp er at verdiskapningen skjer i Norge.

Gjenkjøp vil i mange tilfeller kunne fungere som en døråpner til markeder som normalt er svært vanskelig tilgjengelig for norsk industri. Riktig bruk av gjenkjøp gir derfor store muligheter til å skape langsiktige relasjoner med utenlandske leverandører. Disse leverandørene er ofte større internasjonale selskaper med aktiviteter på en mengde områder. En status som underleverandør vil kunne innebære en betydelig gevinst, ikke bare i form av ordretilgang, men også i form av posisjonering i forhold til den globale restrukturering som foregår innenfor forsvarsindustrien.

Gjenkjøp kan også være med på å skape muligheter for norsk industri på drifts- og vedlikeholdssiden. Tatt i betraktning at opp mot 2/3 av større anskaffelsers levetidskostnader vil påløpe etter at materiellet er overlevert, sier det seg selv at dette er av stor betydning. Kompetanse opparbeidet gjennom slikt drifts- og vedlikeholdsarbeid kan også være med på å gi norsk industri mulighet til å være med som en aktiv og reell tilbyder ved senere anskaffelser.

Hvordan inngås en gjenkjøpsavtale?

Et gjenkjøpstilbud utvikles og blir til i et nært samarbeid mellom Forsvarsdepartementet og dets rådgivere (blant annet Næringsdepartementet), norsk industri og de aktuelle utenlandske leverandørene. Forsvarsdepartementet har det overordnede ansvar for etablering og gjennomføring av gjenkjøpsavtaler, det vil si godkjenne enkelttransaksjoner, forhandle gjenkjøpsavtaler og håndtere spørsmål i tilknytning til gjennomføringen. Det er et viktig prinsipp og krav i gjenkjøpssammenheng at de aktuelle utenlandske leverandørene selv har ansvaret for å etablere samarbeid med norsk industri og presentere en gjenkjøpspakke.

Gjenkjøp - en forutsetning for å videreutvikle norsk forsvarsindustri

Erfaringene med utenlandsk industris evne til å gjennomføre sine gjenkjøpsforpliktelser er gode. Det er i dag 49 aktive gjenkjøpsavtaler med en samlet forpliktelse på vel 15 milliarder kroner. Av dette beløpet er omlag 6 milliarder gjennomført, og ca 9 milliarder kroner skal være gjennomført senest i år 2007. Forpliktelsene vil øke ytterligere i perioden 1999-2006 ved gjennomføringen av de anskaffelser som beskrives i St meld nr 23 (1998-99) Forsvarets investeringsprofil. En betydelig del av materiellet som planlegges anskaffet vil bli kjøpt i utlandet. Dette skyldes i første rekke at det ikke finnes norske leverandører som kan levere den aktuelle typen materiell. Som en konsekvens av dette vil trolig andelen av anskaffelser som Forsvaret foretar i Norge bli redusert. Det blir da viktig å bruke gjenkjøp aktivt for å opprettholde en norsk forsvarsindustri som kan møte Forsvarets framtidige behov. Norsk forsvarsindustris kapasitet og kapabilitet ansees stor nok til å kunne ta hånd om en slik utfordring. Gjenkjøp vil i årene som kommer kunne være en forutsetning for å videreutvikle kompetansen i norsk forsvarsindustri i tråd med Forsvarets behov og forventninger.

Utdypende informasjon:

  • Hvordan selge til Forsvaret - brosjyre fra FD. Særlig kap 6 side 15 -19
  • Om Forsvarets materiell-, bygg- og anleggsinvesteringer St prp nr 48

(1994-95) særlig kap 4: Strategi for gjennomføring av Forsvarets fremtidige materiellprosjekter

  • Om investeringer i Forsvaret linkdoc010005-030004#docSt prp nr 57 (1996-97)
  • Om Forsvarets materiell-, bygg- og anleggsinvesteringer linkdoc010005-030007#docSt prp 59 (1997-98)
Lagt inn 23. april 1999 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen
Logo