Historisk arkiv

Ikke Forsvarets kabel ved "Gaul"

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Forsvarsdepartementet

Pressemelding

Nr. 053/97
Dato: 13.11.97

Ikke Forsvarets kabel ved "Gaul"

I NRK “Brennpunkt”- programmet torsdag 6. november ble det framholdt at Forsvaret skulle ha installert en undersjøisk kabel under prosjektnavnet “Poker” i området hvor den britiske tråleren “Gaul” sank våren 1974. Dette medfører ikke riktighet. Forsvarets Forskningsinstitutt eller Forsvaret har verken før eller etter Gaul sank lagt noen form for undersjøisk kabel i området rundt der tråleren sank.

Gaul ligger på posisjonen 72·04’N 25·04’Ø. I 1968 la Forsvarets Forskningsinstitutt ut en sjøkabel fra Sørvær på Sørøya under prosjektnavnet “Poker”. Denne kabelen ble imidlertid lagt rett nordover til en posisjon ca 72·N 22· 30’ Ø, det vil si ca 54 nautiske mil (ca 100 km) vest for den oppgitte posisjon for vraket av Gaul, og har derfor ingen sammenheng med undervannsbildene av den kabelen som ble vist i “Brennpunkt” like ved vraket.

Hensikten med Poker-kabelen var å foreta måling av lydstøyen i havet. Slike målinger var nødvendige for beregning av ytelsene for ulike typer lyttesystemer mot ubåter, som på den tiden var under vurdering. Poker-kabelen var således ikke del av noe operativt lyttesystem, som antydet i programmet. Støymålingene pågikk i ca 18 måneder. Da man i 1970 ønsket å gjenoppta målingene, ble det fastslått at kabelen var ødelagt av tråling på flere steder. Ettersom området har stort trålfiske, ble kabelen ikke reparert eller erstattet.

På Nordkapp-banken lenger nord-øst, der vraket av Gaul ligger, er det også stor trålervirksomhet. Heller ikke Forsvaret har derfor vurdert dette området som egnet for undersjøisk lyttevirksomhet utifra kabler på havbunnen.

Lagt inn 13 november 1997 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen