Historisk arkiv

Nordisk forsvarsmøte

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Forsvarsdepartementet

Pressemelding

Nr:. 059/97
25.11.1997

Nordisk forsvarsmøte

Rena, Norge, 24 - 25 November 1997

Rena, 25 november 1997.

Forsvarsministrene fra Danmark, Finland, Sverige og Norge avholdt sitt halvårlige møte ved Søndenfjeldske dragonregiment på Rena den 24 - 25 november 1997. Fra Danmark deltok forsvarsminister Hans Hækkerup, fra Finland forsvarsminister Anneli Taina, fra Sverige forsvarsminister Björn von Sydow og fra Norge deltok forsvarsminister Dag Jostein Fjærvoll. I tillegg deltok politisk direktør i Islands utenriksministerium Jon Egilsson, som observatør.

Møtets dagsorden omfattet følgende tema: Situasjonen i det tidligere Jugoslavia, felles nordisk engasjement i internasjonale fredsoperasjoner, felles nordisk satsing på å øke kompetansen på mineryddingsområdet, den europeiske sikkerhetsarkitektur, forholdet til Russland, Partnerskap for Fred-samarbeidet, nordisk samarbeid om forsvarsrelaterte miljøproblemer og nordisk støtte til de baltiske land.

Forsvarsministrene diskuterte den usikre politiske situasjonen i det tidligere Jugoslavia, spesielt i lys av arbeidet med å iverksette og gjennomføre resultatene fra kommunevalgene i Bosnia i september d å. SFOR er nå inne i en sentral fase av operasjonen, hvor framgang med hensyn til sivil implementering av Dayton-avtalen er av stor betydning for planene for det videre militære engasjement i Bosnia.

Forsvarsministrene uttrykte tilfredshet over framgangen i det nyetablerte NORDCAPS-samarbeidet, (Nordic Coordinated Arrangement for military Peace Support). NORDCAPS innebærer et intensivert nordisk samarbeid på området internasjonale fredsoperasjoner, og vil komme til å føre videre og utdype det tradisjonelle nordiske FN-samarbeidet innenfor NORDSAMFN. Et hovedelement i NORDCAPS vil bli opprettelsen av et styrkeregister som vil danne utgangspunktet for felles nordisk deltakelse i framtidige fredsoperasjoner. Arbeidet med styrkeregisteret skal være ferdig innen midten av 1998. Videre vil man innenfor NORDCAPS forsterke samarbeidet om ledelse, utdanning og trening av militære enheter for å styrke det forberedende arbeidet i forbindelse med nordisk deltakelse i internasjonale fredsoperasjoner. Forsvarsministrene har tidligere bestemt at de nordiske land skal arbeide for å øke sin kompetanse på mineryddingsområdet. Dette samarbeidet er påbegynt, og vil heretter bli videreført innenfor rammen av NORDCAPS. Håpet er at man skal bli i stand til å utføre effektive mineryddingsoppdrag både i forbindelse med internasjonale fredsoperasjoner, men også i ren humanitær sammenheng.

Innenfor rammen av NORDCAPS vil det bli arbeidet for å identifisere enkelte enheter med en relativt kort reaksjonstid som også skal kunne tilknyttes det danske SHIRBRIG-initiativet, (“Multinational UN Stand-by Forces High Readiness Brigade”). Med dette initiativet ønsker man å opprette en internasjonal brigade som skal kunne stilles til disposisjon for FN på meget kort varsel. Av de nordiske land har Norge, Sverige og Danmark sluttet seg til SHIRBRIG. SHIRBRIG er ment å være operativ fra begynnelsen av 1999.

Forsvarsministrene utvekslet synspunkter og erfaringer med hensyn til de enkelte lands samarbeid med Russland på forsvarsområdet, og uttrykte tilfredshet med de etablerte bilaterale samarbeidsavtaler og antallet samarbeidsprosjekter, som er avtalt.

Ministrene diskuterte utviklingen av den sikkerhetspolitiske situasjonen i Europa, og understreket betydningen av at den sikkerhetspolitiske struktur ikke skaper nye skillelinjer. I den forbindelse så forsvarsministrene på den forestående NATO-utvidelsen som et viktig skritt i retning av økt stabilitet i Europa. Likeledes anså ministrene samarbeidsavtalen mellom NATO og Russland og de første positive skritt i iverksettelsen av denne for å være av stor betydning for stabilitet og sikkerhet i Europa. Ministrene la vekt på at NATOs utvidelsesprosess forblir åpen og dynamisk og at den europeiske sikkerhetsarkitektur forøvrig må bygges på gjensidig åpenhet og tillit mellom landene. NATO-partnerskapsamarbeidet innenfor det nylig opprettede EAPC (Euro-Atlantic Partnership Council) ble særlig framhevet i denne sammenheng, likeledes det tillitskapende arbeidet innenfor rammen av OSSE.

Forsvarsministrene drøftet den samlede nordiske støtten til de baltiske land på forsvarsområdet og uttrykte stor tilfredshet over det økte omfanget av prosjekter som nå er etablert, prosjekter der også andre vestlige land deltar aktivt. I tillegg til arbeidet med å etablere en baltisk fredsbevarende bataljon (BALTBAT), er man nå i full gang med å legge planer for en egen baltisk marineenhet, et baltisk luftovervåkningssystem samt opprettelsen av en baltisk stabsskole for utdanning av offiserer. I denne sammenheng er også det arbeid som nedlegges for effektiv koordinering av den samlede vestlige støtten av stor betydning.

Ministrene var videre enige om betydningen av å fortsette å støtte de baltiske lands integrasjon i de europeiske samarbeidsstrukturer.

Forsvarsministrene diskuterte det pågående nordiske samarbeidet om tiltak rettet mot miljøutfordringer innen forsvarssektoren. Det var enighet om å rette store deler av denne innsatsen mot konkrete prosjekter i Nordens nærområder, noe som vil gjøre Russland, de tre baltiske land og Polen til aktuelle samarbeidspartnere.

Møtet ble avsluttet med at den svenske forsvarsminister Björn von Sydow inviterte til nordisk forsvarsministermøte i Sverige våren 1998.

Lagt inn 26 november 1997 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen