Historisk arkiv

Forsvarskommuner tildeles 10 millioner kroner ekstra til oppfølging av næringstiltak

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Forsvarsdepartementet

Pressemelding

Nr 020/1998
19.03.98

Forsvarskommuner tildeles 10 millioner kroner ekstra til oppfølging av næringstiltak

For å sikre oppfølging av potensielle verdiskapingsprosjekter i kommuner som har deltatt i et treårig omstillingsprogram i regi av Kommunal- og regionaldepartementet og Forsvarsdepartementet, er det bevilget 10 millioner kroner ekstra til dette arbeidet i 1988. Omstillingsprogrammet omfatter 20 kommuner, hovedsaklig i Nord-Norge.

Å opprettholde hovedtrekkene i bosettingsmønstret og utvikle levedyktige regioner i alle deler av landet er sentrale mål i regjeringens politikk. Utviklingen de siste årene har vist at bosettingsmønsteret i en rekke utkantkommuner på sikt kan være truet. For å bidra til å stanse denne utviklingen legger regjeringen vekt på å skape et mer lønnsomt og vekstkraftig næringsliv i områder med ensidig næringsgrunnlag. Dette krever omstilling. For å dra mest mulig nytte av eksisterende næringsliv må omstillingen gjøres på et tidlig tidspunkt. Utvikling av ny næringsvirksomhet som minsker avhengigheten av enkeltbedrifter eller enkeltnæringer, må bygge på lokale ressurser og strategier.

Bredden i Forsvarets virksomhet gir mange ringvirkninger overfor det sivile samfunn. Virksomheten har stor betydning for bosetting, sysselsetting og annen aktivitet i en rekke kommuner og lokalsamfunn, særlig i Nord-Norge, men også visse steder i Sør-Norge. Den betydelige omstruktureringen av Forsvarets organisasjon og virksomhet får nødvendigvis konsekvenser for et stort antall kommuner, og mange lokalsamfunn blir berørt av omstillingen. Noen steder vil virksomheter bli nedlagt, slått sammen eller flyttet. Andre vil få tilført virksomhet som ledd i samlet effektiviseringsplan. Regjeringen vil gjøre den fortsatte omstillingsprosessen i Forsvaret så skånsom som mulig både for Forsvarets personell og for berørte kommuner og lokalsamfunn. Det vil bli lagt vekt på å skape forutsigbarhet, oversiktlighet og en viss fleksibilitet i omstillingen.

Med bakgrunn i omstillingen av Forsvarets virksomhet ble ca 20 kommuner valgt ut til å delta i et treårig omstillingsprogram i perioden 1994-96. Utvalget ble gjort ut fra objektive og skjønnsmessige vurderinger av effektene av Forsvarets reduksjoner for den enkelte kommune. Regjeringen er opptatt av at de prosjekter som ennå ikke er avsluttet og som har potensiale til å gi flere nye arbeidsplasser, blir realisert. Omstillingsprogrammet skulle etter planen avsluttes i 1996. På bakgrunn av de gode resultatene som ble rapportert fra kommunene valgte Regjeringen, utover de opprinnelige planlagte 60 millioner kroner til programmet, å bevilge 10 millioner kroner ekstra til dette arbeidet i 1998. Dette for å sikre oppfølging av potensielle verdiskapingsprosjekter.

Det er dermed bevilget totalt 70 millioner kroner til gjennomføring av omstillingsprogrammet over Forsvarsdepartementets (FDs) budsjett. Kommunal- og regionaldepartementet (KRD) har hatt ansvaret for gjennomføringen av programmet. KRD har hatt et nært samarbeid med FD i arbeidet med omstilling i forsvarskommunene. Bedriftskompetanse AS har, på vegne av KRD, hatt det operative ansvaret for å gjennomføre programmet i kommunene.

Målet er at omstillingsbevilgningen skal medvirke til å etablere varige og lønnsomme arbeidsplasser. Midlene skal bidra til å skape større variasjon i næringsgrunnlaget slik at levedyktige lokalsamfunn fortsatt kan opprettholdes. Ifølge kommunene som har deltatt i omstillingsprogrammet, er det til nå blitt vedlikeholdt og skapt 650 arbeidsplasser. Av dette er 250 helt nye arbeidsplasser, hvorav 52 er besatt med overtallige fra Forsvaret. Det forventes videre at det vil bli skapt ytterligere 650 nye arbeidsplasser i perioden frem til og med 1999. I tillegg kommer andre momenter som kommunene vektlegger som positive i forbindelse med gjennomføringen av omstillingsprogrammet, blant annet kompetanseheving innen næringsutvikling, nettverksbygging internt og eksternt, tilgang på næringsarealer gjennom fristilling av eiendom, bygg og anlegg og økt næringsengasjement i kommunene.

Regjeringen vil likevel understreke at i tillegg til det statlige engasjementet må kommunene selv, blant annet ved hjelp av det ordinære virkemiddelapparatet i fylkeskommunene og SND, også prioritere oppfølgingen av de ulike prosjektene.

KRD og FD planlegger en uavhengig evaluering av omstillingsarbeidet med oppstart i løpet av 1998.

Lagt inn 19. mars 1998 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen