Historisk arkiv

"Makulering av dokumenter skjedde i samsvar med regelverket

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Forsvarsdepartementet

Pressemelding

Nr. 054/98
Dato 070998

Forsvarsminister Dag Jostein Fjærvoll:

"Makulering av dokumenter skjedde i samsvar med regelverket"

Etter den senere tids presseoppslag om at Forsvaret uhjemlet har kassert et historisk arkiv over personer med nazist- eller kommunistsympatier fra perioden 1947-1967, har Forsvarsdepartementet så langt mulig søkt å kartlegge de faktiske forhold.

Resultatet av undersøkelsene viser at Forsvarets overkommando/ Sikkerhetsstaben i 1994, etter politisk godkjenning i 1988 og skriftlig makuleringsordre i 1991, makulerte en mappe med totalt 181 dokumenter. Dokumentene hadde sammenheng med klarering/registrering av personer med nazi- og kommunistsympatier i perioden 1947-1967. Flesteparten av dokumentene var utstedt i 1955. Det har imidlertid ikke latt seg gjøre å rekonstruere dokumentenes spesifikke innhold.

“Det har så langt jeg har kunnet bringe på det rene aldri eksistert et felles kartotek, arkiv eller register hvor både personer med nazisympatier og personer med kommunistsympatier ble registrert”, sier forsvarsminiter Fjærvoll. “Det er derfor grunn til å anta at dokumentene stammet fra tidligere generelle arkiv til bruk forbundet med sikkerhetsklarering. Det kan likevel ikke utelukkes at deler av dokumentene stammet fra det såkalte Kommunistarkivet som i hovedsak ble bygget opp i slutten av 1940-årene og på begynnelsen av 1950-tallet. På hvilket tidspunkt dokumentene ble samlet i en felles mappe, samt begrunnelsen for dette, har det ikke vært mulig å rekonstruere”.

Makuleringen skjedde i samsvar med gjeldende regler, blant annet Datatilsynets pålegg om av personvernhensyn å slette uaktuelle personkontrollopplysninger. Makuleringen skjedde ikke i strid med kassasjonsstoppen i Forsvaret og var akseptert av daværende forsvarsminister.

Videre sier Fjærvoll: “I ettertid kan det likevel anses uheldig at gjennomføringen av makuleringen skjedde på et tidspunkt etter at Lundkommisjonen var oppnevnt. Selv om makuleringen ikke skjedde i strid med formelle regler, burde det etter departementets syn på dette tidspunkt vært utvist større varsomhet med å gjennomføre en tidligere ordre om makulering av historiske dokumenter. Det er imidlertid intet som tyder på at man gjennom makuleringen har forsøkt å skjule opplysninger for verken Lundkommisjonen, forskere eller andre”.

Departementet vil i samråd med Riksarkivaren og Datatilsynet gjennomgå regelverket og vurdere om det er grunn til å endre gjeldende bestemmelser.

Lagt inn 7. september 1998 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen