Historisk arkiv

Nordmann blir assisterende generalsekretær i NATO

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Forsvarsdepartementet

Pressemelding

Nr. 046/98
Dato 3. juli 1998

Nordmann blir assisterende generalsekretær i NATO

Ekspedisjonssjef Øivind Bækken i Forsvarsdepartementet er tilsatt som assisterende generalsekretær i NATO fra 1 september 1998. Det er første gang på mer enn 25 år at en nordmann tilsettes i en slik stilling, og annen gang i NATOs snart 50-årige historie at det skjer.

Ekspedisjonssjef Bækken er tilsatt som assisterende generalsekretær for infrastruktur, logistikk og sivil beredskap (ILCEP). Norge har alltid betraktet ressurssiden som en særdeles viktig del av det politisk-militære samarbeidet innen alliansen. Det anses som svært betydningsfullt at denne stillingen nå blir besatt av en nordmann, spesielt med tanke på de videre ressursimplikasjoner i forbindelse med NATO-utvidelsen og alliansens vektlegging av Partnerskap for Fred (PfP). Ansettelsen må også ses på som en klar anerkjennelse av Norges positive holdning overfor NATO.

Fra september 1996 til november 1997 arbeidet Bækken som råd for forsvarssaker ved Den norske delegasjonen i NATO og VEU. Fra november 1997 har han, som ekspedisjonssjef i Forsvarsdepartementet, arbeidet med ressursproblemstillinger knyttet til NATOs utvidelse.

Bækken er Cand oecon fra Universitetet i Oslo fra 1975, og begynte sin karriere i Forsvarsdepartementet i 1976. Siden da har Bækken innehatt en rekke stillinger i Forsvarsdepartementet. I 1981/82 gjennomgikk han NATO Defense College i Roma, og i 1983 ble han utnevnt til Assisterende råd i Forsvarssaker ved Den norske delegasjonen til NATO.

I Forsvarsdepartementet har Bækken vært underdirektør ved Plan- og budsjettavdelingen og avdelingsdirektør, ekspedisjonssjef og leder av Materiellavdelingen. I 1993 ble han utnevnt til ekspedisjonssjef ved Forsvarsdepartementets Ressursavdeling med ansvaret for blant annet ressurssamarbeidet i NATO. I denne stillingen representerte han også Norge i internasjonale fora som norsk materielldirektør .

Bækken har mottatt to utmerkelser fra utlandet, ‘Commandeur de l’Ordre National du Mérite’ av Frankrike og ‘Defense Medal for Distinguished Public Service’ av Det amerikanske forsvarsdepartementet.

Bækken er født 20 november 1945 i Oslo. Han er gift og har to voksne barn.

Lagt inn 3. juni 1998 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen