Historisk arkiv

Norsk styrke fortsetter i Bosnia

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Forsvarsdepartementet

Pressemelding

Nr. 030/98
Dato 15.05.98

Norsk styrke fortsetter i Bosnia

Regjeringen foreslår i revidert nasjonalbudsjett at Norge fortsatt skal bidra til den NATO-ledede fredsstyrken i Bosnia. NATOs råd vedtok 20 februar å fortsette alliansens tilstedeværelse etter at 18 måneders mandatet til SFOR-styrken utløper 20 juni. Det norske bidraget og deres oppgaver vi i hovedsak forbli de samme som i dagens SFOR-styrke. Kostnadene for annet halvår 1998 anslås foreløpig til 397 millioner kroner.

Den nye SFOR forutsettes i tillegg til de rent militære oppgaver å gi økt støtte til Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa (OSSE). ved gjennomføring og oppfølging av valgene til høsten, samt støtte FNs høykommisær for flyktninger (UNHCR) i retur av flykninger og internt fordrevne. Oppfølgingsstyrken vil dessuten få økt kapasitet til å håndtere sivil uro ved at det inkluderes en spesialenhet som skal bidra til å opprettholde ro og orden.

Den nye styrken vil ikke i utgangspunktet ha noe tidsbegrenset mandat, men vil bli gjenstand for periodiske vurderinger hver 6 måned, hovedsakelig basert på kriterier med hensyn til fremgang i den sivile iverksettelsen av Dayton-avtalen.

Den norske styrken vil i hovedsak operere innenfor rammen av en nordisk-polsk brigade, i den amerikanske divisjonsteigen i nord-øst Bosnia og bestå av en redusert mekanisert infanteribataljon bestående av et stabskompani og to mekaniserte infanterikompanier. Bataljonens operasjonsområde vil bli noe utvidet som følge av reduksjoner i de amerikanske styrkene.

Den norske sanitetsstøtten til brigaden planlegges avsluttet fra oktober, for å bli overtatt av Sverige. Norge vil samtidig overta lederansvaret for det fellesnordiske logistikkelement i Pecs, Ungarn. Det siktes mot å opprettholde lederansvaret for militærpolitikompaniet i brigadehovedkvarteret og å opprettholde nasjonale og multinasjonale etterretningselementer, samt personellbidrag til brigadens og enkelte andre hovedkvarter. Telemark kompani fortsetter som vakt- og sikringsstyrke, dessuten som operativ reserve underlagt SFOR-hovedkvarteret i Sarajevo.Det totale styrkebidraget forutsettes holdt innenfor dagens ramme på 820 personell.

For også å dekke merkostnader påløpt første halvår 1998, foreslår Forsvarsdepartementet at det for SFOR ut 1998 tilleggsbevilges totalt 410 millioner kroner i forbindelse med revidert nasjonalbudsjett. 25 millioner kroner omdisponeres også innen departementets egen budsjettramme for denne operasjonen.

Det foreslås videre bevilget 211 milloner kroner til videreføring av UNIFIL ut 1998. I tillegg omdisponeres 25 millioner kroner innenfor Forsvardepartementets budsjett.

Lagt inn 15. mai 1998 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen