Historisk arkiv

Norsk styrke i Makedonia (UNPREDEP) utvides

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Forsvarsdepartementet

Pressemelding

Nr. 070/98
Dato: 30. oktober 1998

Norsk styrke i Makedonia (UNPREDEP) utvides

Regjeringen vedtok i dag å imøtekomme FNs anmodning om å bidra til en utvidelse av den preventive fredsoperasjonen i Makedonia, UNPREDEP. Styrken vil nå utvides til totalt 160, som omfatter et geværkompani og tilhørende stabspersonell.

- Norge har siden opprettelsen av operasjonen i 1995 bidratt i UNPREDEP, de to siste kontigentene med et en geværtropp på drøyt 40 personell. UNPREDEP går for å være en av FNs mest vellykkede fredsoperasjoner, og en ytterligere satsing på denne er helt i tråd med regjeringens syn på vel anvendte ressurser for konfliktforebygging, sier forsvarsminister Dag Jostein Fjærvoll i en kommentar.

Det norske geværkompaniet vil operere innenfor rammen av en nordiske bataljon. Norge vil også bidra med stabspersonell til UNPREDEPs hovedkvarter i Skopje. Det svenske og finske bidraget vil være på omkring 200 og det danske på i underkant av 100 personell.

De totale personell- og materiellkostnader for deltakelse med 160 personell i UNPREDEP er beregnet til 60 millioner kroner første halvår 1999. Dette foreslås finansiert som et tillegg til forsvarsrammen for 1999. Når det gjelder kostnadsdekningen for andre halvår 1999, vil dette bli fremmet som sak i forbindelse med revidert nasjonalbudsjett 1999 sammen med bevilgningsforslag til øvrige internasjonale operasjoner for annet halvår.

Lagt inn 2. november 1998 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen