Historisk arkiv

Nytt regelverk for tjenestegjøring i internasjonale fredsoperasjoner

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Forsvarsdepartementet

Pressemelding

Nr. 055/98
Dato: 11. september 1998

Trer i kraft fra årsskiftet:

Nytt regelverk for tjenestegjøring i internasjonale fredsoperasjoner

Kongen i statsråd har i dag vedtatt at lov om tjenestegjøring i internasjonale fredsoperasjoner, som ble vedtatt av Stortinget i 1996, trer i kraft fra og med 1 januar 1999. Det er samtidig vedtatt utfyllende forskrifter til loven.

Nytt kontraktsformular, ytterligere utfyllende regler og et informasjonsopplegg vil bli utarbeidet i løpet av høsten 1998. Etableringen av et helthetlig rettslig rammeverk for tjenstegjøring i internasjonale fredsoperasjoner må sees i sammenheng med regjeringens helhetlige arbeid for å skape et mer enhetlig system og konsept for norsk militær deltakelse i internasjonale operasjoner. Regjeringen vil våren 1999 legge fram en stortingsmelding om dette.

Lov om tjenestegjøring i internasjonale fredsoperasjoner slår som et hovedprinsipp fast at rekruttering til operasjoner som gjennomføres utenfor rammen av NATO-pakten fortsatt skal baseres på rekruttering av frivillig personell. Den i dag vedtatte forskrift om tjenestegjøring i internasjonale fredsoperasjoner følger opp dette.

I medhold av loven og forskriften vil personellet på forhånd kunne inngå bindende kontrakter. Kontrakten kan i utgangspunktet ikke sies opp før 3 måneder etter at den enkelte er innkalt til slik tjeneste som vedkommende har samtykket til. På denne måten kan det etableres en “beredskapspool” av potensielle tjenestegjørende. Kontrakten vil inneholde forskjellige samtykkealternativer, fra samtykke til å tjenestegjøre i enhver type internasjonale fredsoperasjoner til å tjenestegjøre i en bestemt, etablert operasjon.

Dersom tilfredsstillende frivillig deltakelse ikke kan oppnås, kan personell som påbegynner utdanning etter 1 januar 1999 som leder frem til yrkestilsetting i Forsvaret, beordres til tjenestegjøring i internasjonale fredsoperasjoner uten å ha inngått kontrakt. Denne regel vil også gjelde for yrkesbefal som er tilsatt/utnevnt før lovens ikrafttredelse, dersom den enkelte skriftlig ugjenkallelig aksepterer å være underlagt en slik unntaksvis beordringsplikt. Kartleggingen av det eksisterende yrkesbefalskorps villighet vil bli gjennomført i løpet av høsten/vinteren. Forskriften til loven fastsetter at samlet aktiv tjenesteperiode som følge av beordret tjeneste i løpet av yrkeskarrieren ikke skal overstige 2 år, med mindre beordring er nødvendig for å bistå norsk personell i utlandet fordi deres liv og helse er i umiddelbar fare.

Det må imidlertid understrekes at det nye regelverket for internasjonal tjeneste ikke i seg selv vil løse dagens og eventuelle fremtidige rekrutteringsproblemer. Norske myndigheters beredskap og handlefrihet på dette området vil fortsatt være avhengig av at et tilstrekkelig antall personer er villige til å delta i de ulike operasjoner gjennom inngåelse av bindende kontrakter.

For tjeneste i bestemte enheter (avdelinger, staber, fartøyer o.l.) i Forsvaret som vil være særlig aktuelle for innsats i internasjonale fredsoperasjoner, hjemler forskriften adgang for forsvarssjefen til å bestemme at personell som ønsker å tjenestegjøre ved enheten på forhånd må ha inngått kontrakt.

Forskriften bestemmer at sammenhengende tjenestegjøring i en internasjonal fredsoperasjon normalt ikke skal overstige 8 måneder, inkludert forberedende tjeneste i Norge. For FN-observatørtjeneste og i enkelte andre særlige tilfeller kan det fastsettes at tjenesteperioden skal være av lenger varighet. Bestemmelsene her vil ikke medføre noen endring av praksis.

Personell som tas ut til tjeneste skal være egnet for oppgavene når det gjelder kvalifikasjoner, evner og personlig skikkethet/egnethet. Forskriften gir nærmere regler om krav til militær utdanning, alder, helse, sikkerhetsklarering osv. Nærmere krav til bl a fysisk og psykisk skikkethet vil bli utarbeidet av Forsvarets overkommando. Forskiften regulerer videre ulike sider av det ansvaret Forsvaret som arbeidsgiver har overfor personellet både under og etter tjenestegjøringen.. Også forhold knyttet til bl a hjemsendelse fra en internasjonal fredsoperasjon, den tjenestegjørendes plikter under tjenestegjøringen og

Forsvarets informasjonsplikt overfor den enkelte i forbindelse med inngåelse av kontrakt, reguleres av forskriften.

Lagt inn 11. september 1998 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen