Historisk arkiv

Omgrupperingsproposisjonen for forsvarsbudsjettet

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Forsvarsdepartementet

Pressemelding

Nr. Nr.:075/98
Dato 20.11.98

Omgrupperingsproposisjonen for forsvarsbudsjettet

Regjeringen la idag fram St prp 15 (1998-99) “Om endringar i løyvingar m v i forsvarsbudsjettet for 1998”. Budsjettnivået for Forsvars-departementet er i løpet av 1998 økt med ca 1 mrd kroner fra en bevilgning på ca 23,9 mrd kroner til 24,9 mrd kroner. Nominelt sett er dette det høyeste nivået på forsvarsbudsjettet noensinne. Omgjort i faste kroner må vi tilbake til 1995 og tidlig 1990 tall for å finne et tilsvarende høyt budsjettnivå.

Økningen på ca 1 mrd kroner har sin bakgrunn i følgende hovedinntektskilder:

  • Ca 571 mill kroner gjelder tilleggsbevilgninger for 2. halvår 98 for internasjonale operasjoner i Bosnia og Libanon
  • Ca 434 mill kroner er knyttet til ulike merinntekter og tilleggsbevilgninger som Forsvaret har oppnådd i løpet av driftsåret.

I St prp 15 anbefaler departementet at denne merinntektsrammen nyttes til beste for Forsvaret på ulike måter, blant annet:

  • Dekning av internasjonale operasjoner/Kosovo-operasjonen.
  • Investering i pansrede ambulanse-kjøretøy for internasjonale operasjoner
  • Investering i nasjonale bygg- og anleggsprosjekt. Økningen på bygg og anlegg var nødvendig for å få denne opp på et nivå som er samkjørt med materiellprosjektene og nødvendig oppdatering iht regler for Helse-Miljø-Sikkerhet.
  • Forsvarsgrenene har også fått økt sine driftsrammer, mest til Luftforsvaret som har merbehov på utdanning av flygere til F-16, mens det generelt har vært et stort merbehov ifm nye ATM-avtaler og tiltak iverksatt ifm oppfølging av Bjønnes II-utvalget (personalpolitiske tiltak).
Lagt inn 23. november 1998 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen