Historisk arkiv

Regionfelt Østlandet

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Forsvarsdepartementet

Pressemelding

Nr. 072/98
Dato: 5. november 1998

Regionfelt Østlandet

- Regionalt skyte- og øvingsfelt for Forsvarets avdelinger på Østlandet

Regjeringen har vurdert konsekvensene av de tre utredede alternative lokaliseringene av et regionalt skyte- og øvingsfelt for Forsvarets avdelinger på Østlandet som så store og negative for natur, miljø og samfunn at Forsvaret må finne andre løsninger, selv om disse ikke tilfredsstiller Forsvarets behov fullt ut.

Det foreslås derfor at Forsvarsdepartementet gis i oppdrag å vurdere en begrenset utvidelse i areal og bruk av aktuelle eksisterende skyte- og øvingsfelt i Sør-Norge, herunder Hjerkinn. Målsettingen skal være å legge forholdene til rette for bedre og mer realistiske øvelser enn de som kan gjennomføres i dagens situasjon, det såkalte 0-alternativet.

Hvis Stortinget ut fra tidligere føringer likevel foretrekker at det etableres et nytt, større skyte- og øvingsfelt for Forsvarets avdelinger i Østlandsregionen, vil Regjeringen, i et eventuelt valg mellom alternativene Gråfjellet og Gravberget, ut fra en samlet vurdering prioritere Gravberget. Alternativet med leie av Älvdalen skjutfelt i Dalarna i Sverige, som er lansert gjennom den offentlige debatt, er - i likhet med bruk av øvingsområder i Nord-Norge - vurdert som ikke aktuelle til formålet.

Det er utredet tre mulige alternativer for å etablere et nytt øvingsfelt i rimelig nærhet til Hærens tre viktigste brukere, som er artilleriet på Haslemoen, infanteriet på Terningmoen og kavaleriet på Rena. Utredningen er foretatt i henhold til regelverket i plan- og bygningsloven, og de konklusjoner utredningen er kommet til, er godkjent som det faglige grunnlag for å fatte beslutning i saken. De tre alternativene er benevnt Gravberget, Holmsjøen og Gråfjellet.

Forsvarets behov for et regionalt skyte og øvingsfelt på Østlandet henger sammen med den militærfaglige utvikling som har skjedd de siste år både når det gjelder våpensystemer og militært operasjonsmønster. Bedre opplæring i bruk av de enkelte våpensystemer og samvirkeøvelser mellom enheter for flere våpenarter i større avdelinger, ansees derfor som nødvendig.

Utredningens resultat er vurdert av Regjeringen, som har konkludert med at selv om det foreligger et reelt behov for å bedre øvingsmulighetene for Forsvarets avdelinger på Østlandet, viser utredningen at de negative konsekvenser for nasjonens samlede samfunnshensyn ved etablering av et regionfelt, vil bli for omfattende. For alternativ Gravberget er konsekvensene særlig store for kulturminner og kulturmiljøet, for Holmsjøen er støy for større befolknings-konsentrasjoner i nærheten største ulempe og for Gråfjellet er konsekvensene særlig store for naturen og naturmiljøet.

Lagt inn 5. november 1998 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen