Historisk arkiv

Avtale om nordisk helikoptersamarbeid

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Forsvarsdepartementet

Pressemelding

Nr. 53/1999
Dato: 19. august 1999

Avtale om nordisk helikoptersamarbeid

Forsvarsministrene fra Danmark, Finland, Norge og Sverige har undertegnet en avtale (Memorandum of Understanding) om samarbeid i forbindelse med anskaffelse av middelstunge helikoptre til bruk i Forsvaret. Avtalen innebærer i praksis at de nordiske landene sender ut felles forespørsel til potensielle helikopterleverandører. Avtalen ble undertegnet i juli i år.

Norge vurderer anskaffelse og fornyelse av helikoptre til nye fregatter, Kystvakten, redningstjenesten og Forsvaret for øvrig i løpet av de neste ti til tyve år. En felles nordisk anskaffelse av helikoptre ventes å kunne gi både anskaffelsesmessige og driftsmessige innsparinger.

En felles nordisk forespørsel til potensielle helikopterleverandører vil gå ut innen november 1999. Beslutning om valg av helikoptertype skal etter planen tas innen slutten av år 2000. De første helikopterne skal etter planen leveres innen 2003.

En felles nordisk helikopteranskaffelse har vært diskutert siden høsten 1996. Sluttrapporten til en forundersøkelsesgruppe anbefalte juni 1998 å innlede samarbeid mellom de nordiske landene. Undersøkelser har også vist muligheter innenfor felles logistikk, utdannelse og industrisamarbeid.

Våren 1999 sendte det fellesnordiske prosjektkontoret ut en forespørsel om informasjon til interesserte helikopterleverandører. Det er ennå ikke avklart hvilken helikoptertype som det tas sikte på å anskaffe.

Lagt inn 19. august 1999 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen