Historisk arkiv

Forsvarets innsats i forbindelse med krisen i kosovo - tilleggsbevilgninger

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Forsvarsdepartementet

Pressemelding

Nr. 26/99
Dato: 23 april 1999

Forsvarets innsats i forbindelse med krisen i kosovo - tilleggsbevilgninger

I forbindelse med krisen i Kosovo har Regjeringen i dag foreslått en tilleggsbevilgning på i alt 305 millioner kroner til det norske forsvaret. Pengene skal blant annet brukes til å dekke utgiftene ved forlenget engasjement for våre kampfly og til humanitær støtte.

Regjeringen har i dag lagt fram Stortingsproposisjon nr 62 (1998-99), Forsvarets bidrag i forbindelse med krisen i Kosovo. I proposisjonen foreslås det at ekstrautgiftene som Forsvaret har i forbindelse med krisen i Kosovo skal tilleggsbevilges. Summen på i alt 305 millioner kroner fordeler seg på fire poster:

70 millioner kroner til Kosovo Verification Coordination Center.

Dette er en NATO-styrke som er utplassert i Makedonia for å holde oversikt over situasjonen i Kosovo. Det norske bidraget er på totalt 81 personell.

16 millioner kroner til NATOs uttrekningsstyrke.

Dette er en uttrekningsstyrke på hjemmeberedskap opprinnelig planlagt for OSSEs Kosovo Verification Mission. Engasjementet videreføres med tanke på en internasjonal fredsstyrke i Kosovo etter en eventuell fredsavtale.

149 millioner kroner til Luftforsvarets innsettingsstyrke.

Denne består av i alt seks F-16 kampfly fra 338-skvadronen med støttepersonell stasjonert ved Grazzanise-basen i Italia. Dette skal dekke utgiftene fram til og med august.

70 millioner kroner til humanitær bistand.

Regjeringen har besluttet å sette i verk en rekke tiltak der Forsvaret bidrar med bistand til den humanitære krisen. Ett av luftforsvarets C-130 transportfly er blitt stilt til disposisjon for transport av materiell og flyktninger mellom Italia, Albania og Makedonia. Flyet skal opereres tilnærmet døgnkontinuerlig. Regjeringen er også innstilt på å stille til disposisjon personell til transportkontroll i forbindelse med hjelpearbeidet, maksimalt 12 personer. I tillegg er to norske offiserer forutsatt å inngå i en informasjonsgruppe i Napoli, som blant annet skal bidra med informasjonsstøtte til tilbakevendte flyktninger.

Regjeringen vil ta stilling til finansiering av det norske bidraget til Bosnia (SFOR) og våre FN-observatører i revidert nasjonalbudsjett.

Lagt inn 23. april 1999 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen