Historisk arkiv

Forsvarsminister dag jostein fjærvoll mottar NOU 1999:8 Om framtidig virksomhet, styring og organisering av materiellforvaltningen i forsvaret

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Forsvarsdepartementet

Pressemelding

Nr.: 014/99
Dato: 5 mars 1999

Prosjekt STYFOR overrekker NOU 1999:8

Forsvarsminister Dag Jostein Fjærvoll mottar NOU 1999:8 Om framtidig virksomhet, styring og organisering av materiellforvaltningen i forsvaret

“Sammenslåing av forsyningskommandoene, Forsvarets tele- og datatjeneste og lager- og verkstedsvirksomheten i Hærens distriktskommandoer, Sjøforsvarsdistriktene og ved Luftforsvarets flystasjoner til et “konsern” - Forsvarets materielltjeneste”. Dette er under visse forutsetninger hovedkonklusjonen i NOU 1999:8. Materiellforvaltningen sysselsetter rundt 7 000 personer og omsetter årlig for omlag 60% av forsvarsbudsjettet, som for 1999 er på 23,9 milliarder kroner. Verdien av materiellet som forvaltes, ligger mellom 150 - 200 milliarder kroner.

Prosjekt STYFOR, oppnevnt av Forsvarsdepartementet 20 februar 1997, legger fram fem alternativer for framtidig styring og organisering av materiellforvaltningen i Forsvaret. Alternativene spenner fra effektivisering av dagens struktur til etablering av Forsvarets materielltjeneste organisert som statlig forvaltningsbedrift direkte underlagt Forsvarsdepartementet.

Materiellforvaltningen omfatter anskaffelse, forsyning, vedlikehold, utfasing og avhending av materiell, samt fagmyndighet og drift av sambandssystemer og operative- og administrative EDB systemer.

STYFOR har identifisert flere muligheter for økt produktivitet og reduserte driftsutgifter.

For den del av Forsvarets informasjonssystem som dekker materiellforvaltning har STYFOR vurdert forbedringspotensialet til å være omlag 1 milliard kroner over en 10 års periode.

For materiellforvaltningen forøvrig, og innenfor ett (i hovedsak) så begrenset område som ledelse og administrasjon, gir forslagene over 10 år et antatt forbedringspotensial på mellom 469 og 945 millioner kroner. Summen avhenger av hvilket alternativ som velges.

STYFORs alternativer vil legge forholdene til rette for at også produksjonsprosessene kan gjennomføres til lavere kostnader. Ved å se ressurser mer under ett vil dette kunne bidra til bedre utnyttelse og gjenbruk av felles løsninger. I tillegg oppnås økt fleksibilitet for personell, materiell og infrastruktur. STYFOR har ikke foretatt beregninger i kroner og øre for disse områdene fordi forbedringspotensialet vil variere avhengig av hvilket alternativ som velges.

Alle hovedalternativene ivaretar kravene til operative og beredskapsmessige ytelser like godt eller bedre enn i dag og er i tråd med føringer i Stortingsmelding nr 22 (1997-98) og Forsvarsstudien 1996 (FS96).

For de ansatte i virksomhetene vil ingen av alternativene innebære store endringer. Endringene vil i første rekke bare ha betydning for praktisk oppgaveløsning. Over tid vil forslagene føre til reduksjoner i antall årsverk. Antallet kan først fastsettes etter at ett av alternativene for den framtidige organisasjonen er valgt. Omstillinger skal gjennomføres i samarbeid med arbeidstakerorganisasjonene og ivareta behovet for trygghet for den enkelte.

STYFORs vurdering av nærings- og distriktspolitiske konsekvenser viser at alle alternativene i utgangspunktet bare medfører begrensede konsekvenser.

NOU 1999:8, med de fem foreslåtte løsningsalternativene, skal danne grunnlag for en høringsrunde på tre måneder og for de forslag som Forsvarsdepartementet vil fremme for Stortinget.


STYFOR kontakt: Kjell Høgberg - telefon 23 09 21 00.

Lagt inn 5. mars 1999 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen