Historisk arkiv

Forsvarsminister Løwer: - Bakkestyrker ikke på agendaen i Washington

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Forsvarsdepartementet

Pressemelding

Nr. 25/1999
Dato: 21. april 1999

Forsvarsminister Løwer:

- Bakkestyrker ikke på agendaen i Washington

Med referanse til en pressemelding fra NTB i dag presiserer forsvarsminster Eldbjørg Løwer at spørsmålet om å eventuelt å sette inn bakkestyrker fra NATO i en tvangsoperasjon i Kosovo ikke står på dagsorden under NATOs toppmøte i Washington. Noe annet er en eventuell fredsstyrke etter at en avtale er inngått.

- Jeg tar det for gitt at muligheten for en tvangsstyrke på bakken vil kunne bli drøftet uformelt, men NATOs styrende organer diskuterer ikke dette nå. Den norske regjering har heller ikke forelagt en eventuell deltakelse i en slik operasjon for Stortingets organer, sier Løwer.

Løwer har tidligere uttalt at den tilslutning regjeringen har gitt til strategien NATO følger for luftoperasjonene over Kosovo ikke inkluderer bruk av bakkestyrker i en tvangsoperasjon.

- Å bringe opp et slikt spørsmål vil derfor være å åpne opp en ny diskusjon om en omlegging av strategien. Et spørsmål om norsk deltakelse i en slik styrke vil selvsagt måtte forelegges Stortinget, men det er allerede i utgangspunktet klart at en eventuell norsk innsats vil måtte bli svært begrenset, uttaler forsvarsministeren.

Lagt inn 21. april 1999 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen