Historisk arkiv

Forsvarspolitisk utvalg nedsettes

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Forsvarsdepartementet

Pressemelding

Nr. 018/99
18 mars 1999

Forsvarspolitisk utvalg nedsettes

Som redegjort for av statsministeren overfor Stortinget i dag, har regjeringen besluttet å sette ned et hurtigarbeidende utvalg med bred politisk sammensetning for å gå igjennom norsk forsvarspolitikk, med vekt på de overordnede forsvarspolitiske prioriteringer. Utvalget planlegges å starte sitt arbeid i august 1999 og avslutte dét innen 1 juli år 2000.

Behov

Behovet for utvalget er de store endringene som skjer i den generelle sikkerhetspolitiske utviklingen og i forbindelse med NATOs toppmøte. Arbeidet vil også bli sett i sammenheng med den kommende stortingsmeldingen fra Forsvarsdepartementet om norsk deltakelse i internasjonale operasjoner, som regjeringen vil legge fram før sommeren.

Mandat

Mandatet for utvalget - og dets sammensetning - vil bli behandlet i regjeringen, og er derfor ennå ikke klarlagt. Det er likevel lagt opp til at mandatet vil være mer begrenset enn hva som ble lagt til grunn for arbeidet i de forsvarskommisjonene som har vært oppnevnt ved tidligere anledninger, senest kommisjonen av 1990. Selv om det vil være likheter i sammensetning, vil utvalget ikke være en ny forsvarskommisjon.

Hovedfokus

Hovedfokus for utvalgets arbeid vil være en gjennomgang av Forsvarets oppgaver og ambisjonsnivå i lys av den sikkerhetspolitiske utvikling, herunder forholdet mellom alliansens tradisjonelle kjerneoppgaver og NATOs oppgaver i internasjonale fredsoperasjoner. Gjennomgangen vil også legge til grunn realistiske økonomiske rammebetingelser og føre fram til forslag om hvilken hovedkurs som bør ligge til grunn for utviklingen av Forsvaret. Hvordan Forsvaret best skal kunne innrettes for å løse oppgaver og ambisjoner, vil ikke være en del av utvalgets mandat. Basert på de råd som vil fremelegges med hensyn til hovedkurs, samt egne studier og analyser internt i Forsvaret og ved Forsvarets Forskningsinstitutt, vil Forsvarsdepartementet foreslå eventuelle endringer og tilpasninger i styrkestrukturen. Utvalgets vurderinger og forslag forutsettes derved å utgjøre et viktig grunnlag for utarbeidelse av neste langtidsmelding ( Hovedretningslinjer for Forsvarets virksomhet etter 2002), som regjeringen tar sikte på å legge fram i løpet av 2001.

Hovedprinsipper

Gjennomgangen vil bygge på følgende gjensidig forsterkende hovedprinsipper i gjeldende forsvarskonsept:

  • et nasjonalt balansert forsvar
  • alliert militært samvirke og internasjonalt samarbeid
  • totalforsvar
  • verneplikt

Det vil imidlertid bli nødvendig blant annet å se nærmere på hvordan disse prinsippene er innrettet og praktisert, herunder almenn verneplikt.

Et troverdig og effektivt forsvar av norsk område i samarbeid med våre allierte vil fortsatt være den mest krevende oppgaven. Det er samtidig ønskelig at utvalget vurderer om ambisjonsnivået for denne oppgaven kan realiseres gjennom en sterkere integrasjon av det norske forsvaret i allierte styrkestrukturer. I den forbindelse bør utvalget også legge vekt på at samarbeid med øvrige land i fredsoperasjoner fortsatt vil stå sentralt.

Lagt inn18. mars 1999 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen