Historisk arkiv

Kommuniké fra nordisk forsvarsministermøte i Stavanger i Norge 3-4 mai 1999

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Forsvarsdepartementet

Pressemelding

031/99
4 mai 1999

Kommuniké fra nordisk forsvarsministermøte i Stavanger i Norge 3-4 mai 1999

Forsvarsministrene Hans Hækkerup fra Danmark, Jan-Erik Enestam fra Finland, Björn von Sydow fra Sverige og Eldbjørg Løwer fra Norge møttes i Stavanger 3-4 mai 1999 til nordisk forsvarsministermøte. Island var observatør under møtet og var representert ved ambassadør Benedikt Ásgeirsson. Forsvarsministrene hadde under møtet i Stavanger også en separat sesjon med Russlands forsvarsminister Igor Sergejev.

Aktuelle spørsmål på agendaen

En rekke aktuelle spørsmål sto på agendaen for møtet; situasjonen på Balkan; samarbeidet med Russland; utviklingen av en europeisk sikkerhets- og forsvarsidentitet (ESDI); videre utvikling av Partnerskap for Fred-samarbeidet (PfP) samt nordisk samarbeid om fredsoperasjoner generelt. Øvrige spørsmål som ble drøftet, omfattet nordisk helikoptersamarbeid, den såkalte år 2000-problematikken og nordisk mineryddingssamarbeid.

Situasjonen på Balkan

Forsvarsministrene diskuterte situasjonen i Kosovo, Makedonia, Albania og Bosnia, og vurderte ulike opsjoner for det videre nordiske engasjement i regionen, herunder rammen for det nordiske bidraget til Stabilisation Force (SFOR) i Bosnia. Forsvarsministrene understreket sin besluttsomhet om ikke å tolerere drapene og deportasjonene i Kosovo, og anser at de strengeste tiltak, herunder militæroperasjoner, er påkrevet. I denne sammenheng ga forsvarsministrene sin støtte til NATOs Sørøst-Europa-initiativ og EUs stabilitetspakt, som har til hensikt å styrke samarbeid og stabilitet i Sørøst-Europa. Ministrene var enige om at FN og OSSE bør spille sentrale roller i arbeidet med å sikre varig fred i det tidligere Jugoslavia.

Samarbeid med Russland

Forsvarsministrene understreket betydningen av et nært samarbeid mellom NATO og Russland som en grunnleggende forutsetning for utviklingen av stabile og varige sikkerhetsstrukturer i Europa, herunder også i nordområdene. Forsvarsministrene la stor vekt på en videreutvikling av det nordiske samarbeidet med Russland, herunder i form av øvelser i Nord-Europa, samt tiltak i forhold til miljøutfordringene i nord. Russland er invitert til å delta på øvelsen Nordic Peace 1999 i Finland som aktive observatører og til full deltakelse på stabsøvelsen Nordic Peace 2000 i Danmark sammen med de baltiske land.

Europeisk sikkerhets- og forsvarsidentitet

Forsvarsministrene påpekte behovet for å etablere et felles grunnlag for å styrke europeisk ansvar for egen sikkerhet, og uttrykte anerkjennelse av det arbeid som har vært nedlagt for å utvikle en Europeisk sikkerhets- og forsvarsidentitet (ESDI) og et fremtidig samarbeid mellom EU og NATO. Forsvarsministrene understreket samtidig at utviklingen av ESDI må sikte mot å videre utbygge det transatlantiske samarbeidet.

PfP-samarbeidet

Forsvarsministrene uttrykte tilfredshet med de tiltak som er iverksatt for å styrke det operasjonelle forsvarsrelaterte samarbeidet innenfor PfP, og ga sin støtte til de beslutninger som ble tatt i denne sammenheng i forbindelse med NATOs toppmøte 23-24 april. Ministrene anser at et styrket operasjonelt samarbeid i betydelig grad vil øke partnerlandenes og de alliertes evne til å operere sammen i NATO-ledede operasjoner. Betydningen av samarbeid i multinasjonale formasjone ble understreket. Kandidatprogrammet for partnerland som ønsker medlemskap i NATO ble hilst velkommen.

Fredsoperasjoner (NORDCAPS)

Forsvarsministrene fikk under møtet forelagt en statusrapport fra styringsgruppen i NORDCAPS (Nordic Coordinated Arrangement for Military Peace Support), og registrerte med tilfredshet at samarbeidet beveger seg i en svært positiv retning. Ministrene ble enige om, innenfor rammen av NORDCAPS, å vurdere muligheten for å opprette et planleggingselement for de nordiske styrkebidrag, og undersøke opsjoner for øket evne til militært samarbeid med NATO blant annet gjennom forsvarsplanleggingsprosessen med partnerland (PARP). Det arbeides målrettet mot å kunne sette opp en nordisk fredsbevarende brigade ved behov. Det ble videre besluttet å utrede nærmere mulighetene for å etablere et nordisk sjø- og lufttransportsamarbeid. Ministrene bekreftet at det foreløpig ikke vil være aktuelt å innlemme ytterligere stater i NORDCAPS-samarbeidet, men at kurs og øvelser under NORDCAPS-paraplyen fortsatt vil være åpne for deltakelse fra offiserer fra tredjeland på ad hoc basis.

Øvrige spørsmål

Forsvarsministrene besluttet å endre noe på strukturen for sine møter. Høstmøtene vil således i fremtiden avholdes i forbindelse med andre multilaterale møter, mens vårens ministermøter vil gjennomføres i samsvar med gjeldende praksis.

Ministrene ble enige om at helikoptersamarbeidet mellom Danmark, Finland, Norge og Sverige skal fortsette i henholdt til avtalt tidsplan. Dette innebærer at en prosjektavtale undertegnes i juni 1999, og at en felles anbudsprosedyre påbegynnes senest i november måned. De land som i juni ikke har tatt en en politisk beslutning om å anskaffe helikoptre, gis i avtalen en opsjon om senere tilslutning. Valg av helikopter kan tidligst skje i slutten av år 2000.

De nordiske land utvekslet statusrapporter vedrørende tiltak rettet mot “år 2000”- problematikken, og den utfordring dette representerer for forsvaret i de enkelte land.

Avslutningsvis ble forsvarsministrene orientert om utviklingen i det nordiske samarbeidet om minerydding i forbindelse med fredsoperasjoner. Ministrene hilste velkommen den nært forestående ferdigstillelsen av et konkret mandat for den nordiske minekoordinatorgruppen, og uttrykte en klar forventning om en styrking av dette samarbeidet.

Nordisk- russisk sesjon

Hovedtema for det nordisk-russiske møtet var europeisk sikkerhet, hvor det ble fokusert spesielt på situasjonen på Balkan, Russlands forhold til PfP og NATO, samt muligheter for utvidet forsvarsrelatert samarbeid i Østersjøregionen, nordområdet og generelt mellom Russland og de nordiske land. De fire nordiske forsvarsministre hadde i tillegg bilaterale samtaler med sin russiske kollega.

Forsvarsministermøtet høsten 1999

Forsvarsminister von Sydow inviterte sine nordiske kolleger til det neste nordiske forsvarsministermøtet som vil holdes i forbindelse med Nordisk Råds sesjon i Stockholm i november 1999.

Lagt inn 5. mai 1999 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen