Historisk arkiv

Norge vil delta i NATOs evakueringsstyrke

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Forsvarsdepartementet

Pressemelding

Nr. 006/99
27 januar 1999

Norge vil delta i NATOs evakueringsstyrke

Regjeringen har etter konsultasjoner med Stortinget besluttet at Norge skal bidra med spesialstyrker til NATOs evakueringsstyrke for OSSE-misjonen KVM.

I forbindelse med krisen i Kosovo og utplassering av OSSE-misjonen KVM (Kosovo Verification Mission), har NATO utarbeidet et omfattende planverk for militær støtte til uttrekning av hele eller deler av misjonen i et krisetilfelle. Norge skal bidra til den delen av unnsetningsstyrken som skal bestå av hjemmebaserte spesialstyrker for å hente ut observatører i pressede situasjoner, for eksempel i en gisselsituasjon. Styrkene vil kunne settes inn på meget kort varsel.

Norges bidrag vil bli satt sammen med kompetent personell fra Forsvaret, i alt ca 85 personer. Personellet vil være hjemmebasert og vil kunne sendes ut på kort varsel. Den norske styrken skal bidra til eventuell uthenting av norsk personell i området, og også kunne komme andre lands personell til unnsetning.

Endelig beslutning om faktisk bruk av norske evakueringsstyrker vil tas av Forsvarsministeren, i samråd med Statsministeren og Utenriksministeren.

Lagt inn 27. januar 1999 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen