Historisk arkiv

Norske Kosovo-bidrag

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Forsvarsdepartementet

Pressemelding

Nr. 012/99
Dato 25 februar 1999

Norske Kosovo-bidrag

Norge vil samlet sett kunne stille med relevante militære styrker i påkommende operasjoner for å bidra til konfliktløsning i Kosovo. Noen er allerede utplassert nær regionen, andre satt i beredskap i Norge og ytterligere andre i ferd med å klargjøres som en foreberedelse til eventuelle beslutninger om å igangsette en fredsoperasjon.

Situasjonen med hensyn til krisen i Kosovo, både på bakken og i forhandlingene, er pr i dag uklar. Eventuelle tiltak vil måtte tilpasses utviklingen fremover.

Som kjent er Luftforsvarets 338-skvadron allerede utplassert på Grazzanise i Italia med ca 200 personell i tilfelle det blir besluttet offensive luftoperasjoner mot Den føderale republikken Jugoslavia. Denne styrken vil forbli utplassert i Italia inntil slutten av april og vil også kunne ivareta en eskorte- og luftvernrolle dersom en NATO-ledet fredsoperasjon i Kosovo blir igangsatt (KFOR) og dersom en NATOs uttrekningsstyrke for OSSEs Kosovo Verification Mission (KVM) må gå til aksjon.

Norge har som tidligere opplyst, også stilt til diposisjon og i beredskap en hjemmebasert spesialstyrkeenhet til NATOs uttrekningsmisjon for KVM. Uttrekningsstyrken vil kunne gå til aksjon i helt spesielle tilfeller. Denne enheten vil også kunne tilknyttes en eventuell NATO-ledet fredsoperasjon i Kosovo.

Dersom en NATO-ledet fredsoperasjon besluttes iverksatt etter det berammede møtet med partene i regi av Kontaktgruppen for det tidligere Jugoslavia 15 mars, vil Norge kunne stille med mindre militære enheter i de funksjoner NATO har behov for. Imidlertid er styrkegenereringsprosessen for denne mulige fredsoperasjonen fremdeles ikke avsluttet, og det endelige norske bidraget er dermed heller ikke avklart.

I fall en NATO-ledet fredsoperasjon besluttes iverksatt i Kosovo, vil det kunne bli aktuelt å benytte en del av det norske SFOR-bidraget til tidsbegrensede operasjoner dersom SACEUR (NATOs øverstkommanderende i Europa) beslutter det.

Lagt inn 26. februar 1999 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen