Historisk arkiv

Nye fregatter - forsvarsdepartementet bekrefter at forsvaret kan starte kontraktsforhandlinger

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Forsvarsdepartementet

Pressemelding

Nr. 028/99
Dato: 29. april 1999

Nye fregatter - forsvarsdepartementet bekrefter at forsvaret kan starte kontraktsforhandlinger

For å unngå vesentlige forsinkelser i prosjektet bekrefter Forsvars-departementet i dag at Forsvaret kan starte opp forhandlinger med hovedleverandørkandidatene. Dette under forutsetning av at Stortinget gir sin tilslutning til prosjektet. Forsvarsdepartementet har ennå ikke tatt stilling til Forsvarssjefens anbefaling og rangering av kandidatene.

Forsvarsdepartementet har ved flere anledninger blitt orientert om Forsvarets tidsplan for gjennomføringen av prosjekt Nye fregatter. Planen legger opp til at kontraktsforhandlingene skal starte opp i begynnelsen av mai 1999. Kontrakt planlegges inngått i løpet av 1999.

En tidsforskyvning vil kunne gi uheldige tidsmessige og økonomiske konsekvenser for prosjektet. Departementet ser det derfor som hensiktsmessig at kontraktsforhandlingene startes opp som planlagt. Disse vil måtte gjennomføres under den klare forutsetning at Stortinget gir sin tilslutning til prosjektet.

Det er kapasitetsmessige begrensninger i forhold til å forhandle med flere leverandører samtidig. Det synes derfor hensiktsmessig at forhandlingene startes opp i samsvar med Forsvarssjefens rangering av hovedleverandørkandidatene. Forsvarsdepartementet har ennå ikke har tatt stilling til Forsvarssjefens anbefaling og rangering av kandidatene.

Dette vil regjeringen i nær framtid komme tilbake til.

Bakgrunnsinformasjon

Forsvaret har tidligere bedt om tilbud på levering av fem til seks fregatter. Dagens fregatter er snart førti år gamle. Av våre opprinnelige fem fregatter levert på sekstitallet er én grunnstøtt og én lagt i opplag. Prosjektet har en ramme på 12 milliarder 1998-kroner. Tilbud fra de gjenværende leverandørene spanske Empresa Nacional Bazan, tyske Blohm+Voss og den norske NOR-ESKORT-Gruppen ble innlevert 1. mars i år. Fregattene er planlagt levert i perioden 2004 til 2009.

Kontaktpersoner

Spørsmål kan rettes til pressetalskvinne Kirsti Skjerven, tlf 23 09 23 10 eller rådgiver Lasse Heimdal, tlf 23 09 23 08

Lagt inn 29. april 1999 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen