Historisk arkiv

Forsvarsdepartementet vurderer fregatt-alternativer

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Forsvarsdepartementet

Pressemelding

Nr. 04/2000
Dato: 17. januar 2000

Forsvarsdepartementet vurderer fregatt-alternativer

Forsvarssjefen oversendte i dag sin fagmilitære anbefaling om valg av fregattleverandør til Forsvarsdepartementet. Anbefalingen vil bli vurdert sammen med de samfunnsmessige sidene av prosjektet før det tas en endelig beslutning om valg av leverandør og gjennomføring av den videre prosessen.

Fregatter er viktig for Norges forsvarsevne. Våre nåværende fregatter er foreldet og modne for utskifting. Prosjekt Nye fregatter ble våren 1999 godkjent av Stortinget med en kostnadsramme på 12 240 millioner 1999 kroner.

Forsvaret har i lengre tid arbeidet med å analysere tilbudene fra de gjenstående hovedleverandørkandidatene Empresa National Bazan og Blohm+Voss. Parallelt med dette har Forsvarsdepartementet arbeidet med gjenkjøpsavtaler for å sikre best mulige vilkår for norsk næringsliv. Gjenkjøpsforhandlingene er imidlertid ikke fullført. I tillegg arbeides det med å sluttføre økonomiske risikoanalyser for prosjektet.

Materialet som oversendes fra forsvarssjefen inneholder bl a en anbefaling om Forsvaret skal gå videre med Blohm+Voss eller ikke. Av kapasitetsmessige grunner er det foreløpig kun gjennomført detaljerte forhandlinger med den spanske hovedleverandørkandidaten Empresa National Bazan. Dette gjelder også for gjenkjøp. I tråd med anskaffelsesstrategien som ble fremlagt i St prp nr 65 (1998-99), vil videre framdrift bli vurdert, bl a på bakgrunn av de gjennomførte kontraktsforhandlingene og resultatet av de pågående gjenkjøpsforhandlingene.

Valg av leverandør vil først finne sted når totalt sett tilfredsstillende resultater er oppnådd.

Lagt inn 17. januar 2000 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen