Historisk arkiv

Forsvarsminister Eldbjørg Løwer: Samlokalisering og bedre samarbeid skal sikre raskere omorganisering i forsvaret

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Forsvarsdepartementet

Pressemelding

Nr.: 07/2000
Dato: 2. februar 2000

Forsvarsminister Eldbjørg Løwer: Samlokalisering og bedre samarbeid skal sikre raskere omorganisering i forsvaret

Forsvarsminister Eldbjørg Løwer foreslår syv vesentlige omorganiseringstiltak og to nye samarbeidsfora mellom Forsvarets politiske og militære ledelse. Dette er det foreløpige resultatet av en prosess forsvarsministeren tok initiativ til i høst for å styrke samarbeidet i Forsvarets ledelse om å løse Forsvarets omfattende organisatoriske og økonomiske utfordringer. "Vi erkjenner at det ikke er oppnådd vesentlige resultater i omstillingen av Forsvaret de siste ti år", sier forsvarsminister Eldbjørg Løwer. "Beslutningsprosesser må endres, og vi må samarbeide på en ny måte for å løse de store utfordringene Forsvaret står overfor. Et tettere samarbeid mellom Forsvarsdepartementet (FD) og Forsvarets øverste ledelse (FO) og en sterkere involvering fra forsvarsministeren i omstillingsarbeidet er en forutsetning for å lykkes med dette".

Blant tiltakene som er besluttet er en omorganisering av Forsvarets overkommando (FO) og samlokalisering av Forsvarsdepartementet (FD) og FO på Huseby i Oslo. En samlokalisering innebærer ikke en sammenslåing av departement og etat. Disse har i dag samlet ca. 1200 ansatte. I tillegg til bedre dialog og styring vil samlokalisering gi en vesentlig innsparingsgevinst ved blant annet å få slutt på dobbeltarbeid, redusere staber og gi hurtigere saksbehandling.

Alt for lang tid

Forsvaret har i løpet av de siste ti år gjennomført ca 2000 utredninger, men beslutninger og innsparingseffekter har av ulike grunner i hovedsak uteblitt. Forsvarsministeren etterlyser derfor en ny beslutningsmodell for omorganiseringer som vil føre til konkrete beslutninger. I tillegg vil hun gi ledere konkrete omstillingsmål som de vil bli stilt til ansvar for. "Forsvaret må redusere driftskostnadene vesentlig, og dette er ikke mulig uten organisasjonsendringer. Gjensidig samarbeid basert på tillit, sterkere engasjement og bedre dialog er en forutsetning for å lykkes i dette arbeidet. Skal vi gjennomføre organisasjonsendringer, er det beste stedet å starte i den øverste ledelse", sier forsvarsminister Eldbjørg Løwer.

Syv konkrete tiltak for innsparing og omorganisering

Forsvarsministeren har i felleskap med Forsvarets øverste militære ledelse blitt enige om syv konkrete tiltak som skal utredes i løpet av våren:

  1. Omorganisering av FO
  2. Samlokalisering av FD og FO på Huseby i Oslo med felles administrative funksjoner.
  3. Videre tilpasning av nasjonal kommandostruktur
  4. Ny organisering av forvaltningene
  5. Samordning av forvaltningsutdanning
  6. Vurdere om støttefunksjoner kan utføres av andre
  7. Rask beslutning om hvordan Lønns- og økonomiprosjektet skal gjennomføres

Nye samarbeidsorganer

Det er vedtatt å opprette to nye samarbeidsorganer mellom FO og FD:

Et "Samordningforum" som skal koordinere viktige saker som berører forholdet mellom FD og FO og et "Strategisk forum" som skal behandle strategiske utfordringer og sikre en rask og smidig omstilling av Forsvaret.

Detaljplaner klare i løpet av få måneder

Med disse tiltakene har jeg lagt grunnlag for bedre samarbeid og en raskere omstillingsprosess, og tatt fatt i de grunnleggende utfordringene Forsvaret nå står overfor, sier forsvarsminister Eldbjørg Løwer. Planer for gjennomføring av tiltakene vil være klare i løpet av våren og sommeren.

Er ikke avhengig av FS2000 og FPU

De foreslåtte endringene vil også være hensiktsmessige, uavhengig av konklusjonene til de pågående utredningene om Forsvarets oppgaver og organisering. Forsvarssjefen arbeider med en Forsvarsstudie (FS2000), og regjeringens forsvarspolitiske utvalg (FPU) utreder Forsvarets framtidige oppgaver. Rapportene forventes overlevert til Forsvarsdepartementet i løpet av sommeren. En gjennomføring av disse tiltakene nå vil også gi en raskere og bedre gjennomføring av en ny langtidsmelding, og gi en enklere forvaltning av Forsvaret.

Kontaktpersoner:

For spørsmål og henvendelser i forbindelse med pressemeldingen, kontakt

Pressetalskvinne Kirsti Skjerventlf. 2309 2310, mobil 908 49 752

Rådgiver Runar Todoktlf. 2309 2307, mobil 909 12 510