Historisk arkiv

Globus II-radaren og norsk overvåkning i nord

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Forsvarsdepartementet

Pressemelding

Nr.: 09/2000
Dato: 25. februar 2000

Globus II-radaren og norsk overvåkning i nord

I forbindelse med nye oppslag om Globus II-radaren ønsker forsvarsminister Eldbjørg Løwer å presisere følgende:

Spørsmål vedrørende Globus II-radaren i Vardø er blitt drøftet flere ganger på politisk og embetsmannsnivå mellom Norge og Russland. Fra norsk side er det blitt forsikret om at radaren ikke vil inngå i et eventuelt fremtidig amerikansk nasjonalt rakettforsvar. Radaren er ikke teknisk egnet for slike oppgaver, og avtalen mellom Norge og USA fastsetter helt andre oppgaver for radaren. Vardø-radaren er fullt i samsvar med ABM-avtalen.

Fra norsk side har vi selvfølgelig installasjoner som overvåker norsk militært interesseområde. Vi samarbeider med våre allierte, men all virksomhet er under full norsk kontroll. Dette utgjør ingen trussel mot Russland eller øvrige naboland. Tvert imot gir denne overvåkningen et godt grunnlag for norsk forsvarspolitikk og hindrer overreaksjoner og unødvendig frykt i forbindelse med russiske militære aktiviteter i nord. Det forhold at Russland fremdeles har store konsentrasjoner av strategiske atomvåpen nær norsk område underbygger behovet for at norske myndigheter følger nøye med i den militære virksomheten i nord.

Tilbudet om etablering av Globus II i Vardø ble godkjent i juni 1997. Regjeringen og Stortingets organer er flere ganger blitt informert om radarprosjektet.

Forsvarsdepartementet har hele tiden opplyst at radaren, når den kommer i drift, skal ha følgende hovedoppgaver:

  • Overvåkning av gjenstander i verdensrommet, som i hovedsak består i å måle satellitters nøyaktige posisjon og bane. I motsetning til det som er blitt hevdet, er Vardø en utmerket lokalisering for slik virksomhet, spesielt for satellitter i polarbane.
  • Forskning og utvikling

Disse to oppgavene skaffer til veie ugradert informasjon.

  • Overvåkning av Forskning og utvikling norsk interesseområde. Dette inkluderer teknisk etterretningsinnsamling.

Globus II er et bilateralt prosjekt mellom Norge og USA. Den vil bli bemannet utelukkende med norsk personell. Det er ingen automatikk, verken i bestemmelsen og gjennomføring av søkeoppdrag, eller i overføring av data. Alt dette er regulert i detalj i en avtale mellom de to landene.

Etterretningsdelen av Globus II’s virksomhet er stengt for offentlig innsyn, i likhet med størstedelen av Etterretningstjenestens virksomhet. Det er stor forståelse i Norge for en liten del av Forsvarets virksomhet ikke kan omtales offentlig av hensyn til rikets sikkerhet og samarbeidet med andre land.

Stortinget har, i lov om Etterretningstjenesten av 1998, bestemt rammene for tjenestens virksomhet. I tillegg har Stortingets etablert et eget kontrollutvalg for de hemmelige tjenestene, det såkalte EOS-utvalget. Utvalget er gitt meget vide fullmakter når det gjelder innsyn i de hemmelige tjenesters aktivitet, og det gjelder selvfølgelig også for Etterretningstjenesten. Når det gjelder Globus II har utvalget fått detaljert informasjon om radarprosjektet, og har hittil vært på én befaring i Vardø.

Fakta om globus II

  • Ved Forsvarets stasjon Vardø (FSTV) er det satt opp en amerikansk radar, med betegnelsen AN/FPS-129. I Norge betegnes radaren Globus II.
  • Radaren var tidligere satt opp på Vandenberg Air Force Base i California, og var da kjent under navnet Have Stare. Globus II-radaren i Vardø er imidlertid utstyrt på en annen måte enn Have Stare-radaren, og har andre egenskaper og oppgaver.
  • Globus II er et samarbeidsprosjekt mellom Norge og USA, ved henholdsvis Forsvarets Etterretningstjeneste og US Air Force Space Command.
  • Radaren er den eneste i sitt slag i verden. Den er en X-bånds radar (10 GHz) med høy oppløsning, én smal antennestråle, og en maksimal spisseffekt på 200 Kw. Radaren har en mekanisk styrt parabolsk reflektorantenne som blir matet gjennom et fødehorn plassert i senter av antennen. Parabolen er 27 meter i diameter, og den er omgitt av en beskyttelsesduk (radom) med diameter 35 meter. Den er montert på en roterende sokkel og kan følge objekter i rommet ut til geosynkron bane, ca. 41 000 kilometer.
  • Globus II skal, når den er i full drift, være i drift 24 timer i døgnet. 365 dager i året. Den vil bli bemannet utelukkende av norsk personell, og vil bli benyttet til flere formål:
  • Overvåke, følge og katalogisere objekter i rommet. I denne rollen vil radaren bidra til det amerikanske romovervåkningsnettet SSN (Space Surveillance Network), og vil dekke et område som i dag ikke er dekket av SSN. Data fra radaren vil inngå i romkatalogen, som vedlikeholdes av Space Command og er tilgjengelig på internett via romorganisasjonen NASA.
  • Styrke Etterretningstjenestens evne til å overvåke det nasjonale interesseområdet.
  • Være tilgjengelig for nasjonal forskning og utvikling blant annet på rom-relaterte felt.

Det vil ikke, i utførelsen av noen av disse oppgavene, være noen sanntids datautveksling mellom Globus II og USA. Oppdrag om radarsøk, gjennomføringen, og overføring av data fra søkene foretas av norsk personell og er under full norsk kontroll.