Historisk arkiv

Regjeringen vil bestille fem fregatter

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Forsvarsdepartementet

Regjeringen vil bestille fem fregatter fra Empreza Nacional Bazan (Spania)

Pressemelding

Nr.: 11/2000
Dato: 29. februar 2000

Regjeringen vil bestille fem fregatter fra Empreza Nacional Bazan (Spania)

Regjeringen har valgt EN Bazan som leverandør av fem nye fregatter til Sjøforsvaret. Kontrakten med Bazan har en verdi på ca 10 milliarder kroner, hvorav om lag 45% representerer underleveranser fra det amerikanske selskapet Lockheed Martin. Regjeringens beslutning er meddelt Stortingets forsvarskomité, Bazan og Blohm & Voss. Kontrakten vil utløse attraktive gjenkjøpsoppdrag til en verdi tilsvarende kontraktsbeløpet, som også vil tilføre norsk næringsliv betydelig kompetanse innenfor et bredt spekter av teknologiområder. Flere sentrale norske bedrifter har inngått avtaler med Bazan og dennes underleverandører som nærmest kan beskrives som partnerskapsavtaler og som sikrer langsiktig samarbeid og som gir bedriftene anledning til å være strategiske leverandører av delsystemer komponenter og annet utstyr.

Regjeringen har konkludert med at den spanske leverandøren totalt sett har det beste tilbudet. Den uavhengigeusikkerhetsanalysen tilsier at det er risiko for at prosjektets ramme på 12,24 milliarder 1999-kroner kan bli overskredet. Analysen viser at tiltak kan iverksettes for å redusere usikkerheten. Noen tiltak er allerede besluttet og andre vil bli iverksatt. Det kan likevel være hensiktsmessig å gjøre avsetninger. Regjeringen vil umiddelbart legge frem en stortingsproposisjon hvor det redegjøres for prosjektet med alle relevante sider, herunder usikkerhet.

Fartøyene blir levert i perioden 2005 til 2009.

Behov

Norge forvalter ressurser og utøver myndighet i et havområde på størrelse med syv ganger vårt fastland. Fregattenes primæroppgave vil således være suverenitetshevdelse, sikring av våre gass- og oljeinnstallasjoner samt å sikre havet som transportvei. Fregattene skal videre yte støtte til det sivile samfunn ved katastrofer og ulykker. I tillegg til dette skal fregattene kunne bidra til å håndtere episoder internasjonalt sammen med andre lands styrker. De nye fregattene vil, når de er operative, utgjøre et viktig bidrag til NATOs utrykningsstyrker og stående flåtestyrker. Av de opprinnelige fem fregattene av Oslo-klassen som Norge i dag benytter, er bare tre i drift. Disse ble overlevert Forsvaret på 60-tallet og er således sterkt preget av elde og slitasje. Det er viktig å understreke at det fra prosjektet ble startet og til første fartøy er operativt vil ta i overkant av 10 år.

Forhandlingsprosess

Planleggingsprosessen for de nye fregattene ble påbegynt i 1994. Tolv verft ble invitert til å delta i konkurransen og våren 1999 stod kun to kandidater igjen etter at den norske kandidaten hadde trukket sitt kandidatur. Forsvaret gikk etter en grundig tilbudsevaluering i detaljforhandlinger med Bazan som ble vurdert til å ha det beste tilbudet. Det har i perioden som har gått også vært gjennomført forhandlinger med den tyske kandidaten Blohm + Voss. I desember 1999 oversendte Forsvarssjefen sin anbefaling om å inngå kontrakt med Bazan. Forsvarsministeren har etter vurdering av den fremforhandlede kontrakt, usikkerhetsanalyser og gjenkjøpsavtalens innhold, kommet til samme resultat.

Videre behandling

Som fremhevet i St prp nr 65(1998-99) har Regjeringen lovet å holde Stortinget løpende orientert om utviklingen i prosjektet. Forsvarskomiteen er i dag orientert om Regjeringens beslutning. I løpet av kort tid vil det bli lagt frem en stortingsproposisjon som vil presentere prosjektet ved alle relevante sider, herunder usikkerhet. Så snart Stortinget har behandlet proposisjonen vil kontrakten bli undertegnet.

Gjenkjøp

Det er framforhandlet en svært god gjenkjøpsavtale med Bazan som innebærer store oppdrag og viktig kompetanseoverføring til norsk næringsliv i årene framover. 100% av kontraktsbeløpet vil bli kompensert i løpet av 10 år, og det vil påløpe bøter ved manglende oppfyllelse av gjenkjøpsavtalen. I forbindelse med bygging og utrustning av selve fregattene vil norsk næringsliv få direkte gjenkjøpsoppdrag til en verdi av ca fem milliarder kroner. Bazan forplikter seg til å kjøpe produkter for minst 450 millioner kroner fra norske skipstekniske leverandører. Norsk forsvarsindustri vil få betydelige leveranser til fregattene og indirekte til det spanske forsvar. Så langt er bl a avtaler om leveranser av Penguin missiler til den spanske marine og luftvernsystemet NASAMS til det spanske luftforsvar forhandlet. Disse kontraktene beløper seg til ca 1 mrd kr. Inngåelse av disse avtalene har Forsvarsdepartementet satt som forutsetning for å inngå kontrakt med Bazan. Små og mellomstore bedrifter skal tilgodeses med gjenkjøpsoppdrag for ca én milliard kroner.

Usikkerhetsanalyser

Forsvaret har nedlagt et stort arbeid for å identifisere usikkerheter i prosjektet, samt iverksatt tiltak for å redusere disse. Dette arbeidet er i all hovedsak foretatt av Forsvaret selv, men med god støtte fra Det Norske Veritas(DNV), spesielt ved kvantifiseringen av prosjektets totale usikkerhet. Prosjektet er videre det første som har gjennomgått en ekstern risikovurdering. Dette arbeidet er foretatt av HolteProsjekt. Det foreligger et forholdsvis stort sprik mellom de utarbeidede anslagene hvilket i hovedsak kan føres tilbake til usikkerhetenes kvantifisering og usikkerhetsbildets omfang. HolteProsjekts rapport gir et anslag i overkant av prosjektets ramme. Det understrekes fra flere hold at disse anslagene ikke må oppfattes som en prognostisert kostnadssprekk, men derimot som en indikasjon på at det vil være formålstjenlig å gjøre avsetninger for kunne håndtere prosjektets risiko på en tilfredsstillende måte.

Økte driftskostnader

Innføring av fem operative fregatter av den type det her er dreier seg om vil øke de årlige driftsutgiftene for Sjøforsvaret med ca 450 millioner kroner. Disse merkostnadene skal dekkes inn gjennom omorganisering og innsparinger. Sjøforsvarets totale budsjett for 2000 er på ca 2,8 milliarder kroner.

Lenker og mediatjenester

For mer informasjon om fregatter kan vi anbefale følgende:

Videomateriale, animasjoner og tilgjengelig informasjon om fartøyene som ikke finnes på internett kan fås hos Sjøforsvarets forsyningskommando, fregattprosjektet. Kontakt Prosjektkoordinator Paul Kolseth, tlf. 92 69 19 19. Fregattilbydere kan også kontaktes for informasjon og materiell.

Vi viser for øvrig til Forsvarsdeparetementets hjemmesider på: www.odin.dep.no/fd/ og til Forsvarets hjemmesider www.mil.no

FOR YTTERLIGERE OPPLYSNINGER TA KONTAKT MED:

Avdelingsdirektør Kirsti Skjerven: 23092310/90849752

Senior rådgiver Kåre Helland-Olsen: 2309 2312/9094 7071

Rådgiver Runar Todok 2309 2307