Historisk arkiv

Stortinget orienteres om fregattsaken

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Forsvarsdepartementet

Som følge av HolteProsjekts rapport som omtaler usikkerhet ved prosjektets kostnadsramme, har Regjeringen videre besluttet å oversende sin redegjørelse om fregattsaken til Stortinget i form av en stortingsmelding.

Pressemelding

Nr.: 014/00
Dato: 3. mars 2000

Stortinget orienteres om fregattsaken

Regjeringen besluttet tidligere denne uken å tildele kontrakten vedrørende byggingen av fem nye fregatter til den spanske hovedleverandøren Empreza Nacional Bazan. Som følge av HolteProsjekts rapport som omtaler usikkerhet ved prosjektets kostnadsramme, har Regjeringen videre besluttet å oversende sin redegjørelse om fregattsaken til Stortinget i form av en stortingsmelding.

I lys av overskridelser på en rekke områder innenfor statlig sektor de senere år, besluttet regjeringen i fjor høst å innføre krav til ekstern risikovurdering på større statlige materiellprosjekter. Prosjekt Nye fregatter er det første i rekken som i tråd med denne modellen gjennomgår en slik ekstern risikovurdering. Det har i dette arbeidet fremkommet opplysninger som angir en risiko for at rammen som ble fremlagt gjennom St prp nr 65(1998-99) vil kunne bli overskredet. Alle relevante forhold i tilknytning til en slik usikkerhet vil derfor bli fremlagt for Stortinget. Denne fremgangsmåten fremstår i tråd med ordlyden i Innst nr 207(1998-99) hvor Stortinget selv ber om å bli "orientert dersom det oppstår usikkerhet knyttet til prosjektets kostnad, fremdrift eller ytelse"

En risiko for overskridelse må ikke oppfattes som en prognostisert kostnadssprekk. Analysene som er utarbeidet anviser tiltak som kan iverksettes for å redusere denne risikoen. Flere tiltak er allerede iverksatt og andre vil bli gjennomført i tiden som kommer.