Historisk arkiv

Gunnar Sønstebys 80 års fødselsdag 11 januar 1998

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Forsvarsdepartementet

Forsvarsminister Dag Jostein Fjærvoll

Gunnar Sønstebys 80 års fødselsdag 11 januar 1998

ved mottakelsen på Akershus Slott 9 januar 1998

Prinsesse Astrid fru Ferner, mine damer og herrer

Kjære Gunnar Sønsteby,

Det er en ære og glede for meg som forsvarsminister å få gratulere deg med 80 årsdagen som er på førstkommende søndag, men som vi mine damer og herrer markerer her i dag sammen med familie, gode venner og kolleger. Vi befinner oss i ærverdige omgivelser på Akershus festning som legger en historisk ramme på dagens feiring.

Du kan se tilbake på et langt, innholdsrikt og spennende liv. Du er Norges høyest dekorerte krigshelt fra den annen verdenskrig med Det norske Krigskorset med tre sverd og med britenes "Distinguished Service Order." Gjennom alle år siden dengang har du vært en aktiv forkjemper for de krigsinvalide og du har hele tiden arbeidet hardt for å styrke forsvarssaken. Du har også mange år bak deg som forretningsmann, som forfatter og som familiemann. Det er derfor på sin plass å hedre deg for fremragende innsats gjennom mange år innenfor mange ulike områder.

I kraft av min egen stilling, som forsvarsminister, er det naturlig at jeg stopper opp ved din krigsinnsats, selv om jeg selvsagt også kunne fremhevet mye av det du også har gjort etter krigen.

Du var med i motstandsarbeidet fra første stund etter overfallet på Norge. Under kampene i Valdres i 1940 pådrog du deg en lungebetennelse, men den holdt deg ikke tilbake lenge. Så snart du var ute av sykehuset kom du i gang med det illegale arbeidet. I oktober 1941 fant du veien til Sverige der du ble arrestert av svensk sikkerhetspoliti, men kom deg fri på en oppdiktet forklaring. Deretter gikk turen tilbake til Oslo der du i løpet av kort tid ble involvert i det aller meste av aktiv motstand mot okkupasjonsmakten.

Etterhvert kom du med i så å si alle typer illegal virksomhet i Oslo og du gjorde hjemmefronten uvurderlige tjenester ved å rydde opp når fare for opprullinger oppstod ved arrestasjoner og angiveri. Du fikk ord på deg for å kunne utrette ethvert oppdrag som ble gitt, og rapporter fra forskjellig hold viste at folk hadde en ubegrenset tillit til "24" som var ett av dine dekknavn. Kjært barn har mange navn, og du er også kjent som Kjakan, Erling Fjeld og Hans Jacobsen.

I mars 1943 kom du på en av dine mange turer over kjølen i forbindelse med oberstløytnant Øen som anmodet deg om å gå inn i Kompani Linge og reise til England for å gjennomgå SOEs kurs. Etter å ha fullført disse, ble du sluppet ned på Skrimfjellet ved Kongsberg som medlem av CURLEW operasjonen. Oppdraget var å hjelpe norske offiserer til rette med kontakter og gi dem best mulig arbeidsforhold, samt eskortere dem over grensen til Sverige. Alt dette mens du samtidig jobbet aktivt med motstandskampen i Oslo.

Våren 1944 ble det innlysende at fienden aktet å innføre mobilisering av arbeidshjelp og 17 mai kom mobiliseringen av tre årsklasser til tvungen arbeidsinnsats. Hjemmefronten ville på ingen måte tillate en slik mobilisering. I denne tid stod du helt sentralt og i stadig kontakt med hjemmefrontsledelsen som gjennom aksjoner viste at den kunne sette makt bak sine ord. Du ble helt automatisk leder og naturlig akseptert som sjef og aksjonsleder for denne gruppen som ble kjent som sentralledelsens aksjonsgruppe eller "NORISENS OSLOAVDELING."

I året som fulgte ble det gjennomført et stort antall vellykkede aksjoner som du ledet og som rammet fienden betydelig. Dagen før mobilisering av arbeidshjelp skulle begynne ble kontoret i Akersgaten 55 sprengt i luften. 75.000 rasjoneringshefter ble stjålet på åpen gate i august 1944 som følge av at ungdom i arbeidspliktig alder som ikke meldte seg til arbeidsmobilsering ble fratatt rasjoneringhefter. Du ledet også en rekke andre sabotasjeaksjoner som bidro til å svekke fienden. Blant disse kan jeg nevne en aksjon mot Norsk Svovelsyrefabrikk og Lysaker Kjemiske Fabrikker som la en stopper for videre produksjon av svovelsyre, spregning av bushallen på Korsvoll som var Luftwaffes hovedlager for reservedeler, og en meget dristig aksjon mot Kongsberg Våpenfabrikk som førte til at hele maskinhallen ramlet sammen. Dette er bare et lite utdrag av en lang liste med aksjoner som ble vellykket gjennomført takket være ditt mot, din kløkt og tro på at motstandskampen var mulig og at en overlegen fiende kunne bli alvorlig rammet.

Din krigsinnsats er heroisk. Du fremstod som en naturlig autoritet, ikke i kraft av utnevnelse, men snarere på grunnlag av ditt mot, din personlighet og din teft. På en stillferdig men også slagkraftig måte var du med å utføre aksjoner mot okkupasjonsmakten som bidro sterkt til at vårt land gjenvant sin frihet.

Vi har mye å lære av ditt eksempel. Krig fører ikke noe godt med seg. En okkupasjon er brutal og den berøver et lands frihet for en ukjent tid. Vi kan ikke ta friheten for gitt. Men dersom den er truet må vi ta alle midler til hjelp for å vinne den tilbake. Selv i den mørkeste natt må vi aldri oppgi håpet, for hvis forsvarsviljen er tilstrekkelig sterk, vil det være mulig å gjøre det utroligste. Dette har du lært oss.

Krigen er destruktiv og den må forebygges. Et troverdig forsvar er derfor like viktig i dag som noen gang tidligere. Som du selv har sagt det så mange ganger, det er i gode tider vi kan forberede oss på at de dårlige tider kan komme. Vårt forsvar kan forfalle på kort tid, det krever imidlertid adskillig mer tid og ressurser til å bygge opp et forsvar og opprettholde det på en skikkelig måte. Det må være et mål at vi er så sterke militært at aggressive makter ikke fristes til å overfalle oss.

Det er med ydmykhet og glede at jeg på vegne av Regjeringen vil få takke deg for din innsats og alt du har bidratt med gjennom et langt liv. Jeg vet at du ikke føler deg som noen pensjonist. Du liker å være aktiv og du trives sammen med ungdom. Du liker også å prate forsvarssak. Jeg håper at mange skoler og ungdommer i lang tid fortsatt vil få muligheten til å treffe deg og høre på alt det spennende du har å fortelle dem. Jeg håper at du fortsatt får mange gode år. Det er en ære for meg å være vert for en mottagelse for en så verdig og flott jubilant som deg Gunnar Sønsteby, gratulerer med 80 årsdagen. Vi trenger fortsatt din hjelp og støtte.

Som et lite minne fra denne dagen vil jeg overlevere deg denne crest som jeg håper du vil finne en plass til på en av dine vegger.

Lagt inn 9 januar 1998 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen