Historisk arkiv

Forsvarsdepartementets støtte til forskning og utvikling innen forsvars- og sikkerhetspolitikk

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Forsvarsdepartementet

Forsvarsdepartementets støtte til forskning og utvikling innen sikkerhets- og forsvarspolitikk

Forsvarsdepartementet (FD) yter betydelige midler til forskning og utvikling innen sikkerhets- og forsvarspolitikk. I 1998 ytet FD totalt vel sju millioner kroner. Formålet for FDs støtte til forskning og utvikling er å gi økt kunnskap og innsikt i de sikkerhetspolitiske utfordringer og problemstillinger som vårt land står overfor i dag og i årene framover, styrke det norske fagmiljø og kompetanseoppbygging når det gjelder Russland/SUS, Europa og USA og øke kunnskapen og innsikten i det utvidede sikkerhetsbegrep.

Det legges spesielt vekt på å øke kunnskap og innsikt i multilateralt samarbeid, konfliktløsning, spredningsproblematikken når det gjelder masseødeleggelsesvåpen, Forsvarets framtidige rolle i norsk sikkerhetspolitikk, Norges bidrag til NATOs nye roller og konsekvenser for Norge av utviklingen av EUs nye sikkerhets- og forsvarspolitiske identitet.

Støtte til NUPIs senter for Russlandsstudier

Norsk utenrikspolitisk institutts (NUPIs) senter for Russlandsstudier ble etablert i 1995 med Forsvarsdepartementet som en av hovedsponsorene. Støtten har vært på om lag 0,8 millioner kroner årlig. Forsvarsdepartementet anser Russlandssenteret som et meget vellykket initiativ, med økende prestisje både i Norge og internasjonalt.

Støtte til enkeltprosjekter

Departementet vil fortsatt støtte åpen anbudskonkurranse mellom enkeltprosjekter, men ønsker i framtiden å ta større hensyn til eget behov i anvendelsen av forskningsmidlene, Institutter som mottar prosjektmidler kan bli pålagt å lyse ut midler og kandidater som plukkes ut må stille med veileder med professor II-kompetanse.

Etablering av doktorand- og post-doktorandstipendier

Departementet arbeider for at det i de kommende år kan etableres en fast ordning med treårige doktorandstipendier ved utvalgte norske institutter (“FD-stipendiater”) og et post-doktorandstipend basert på fri konkurranse mellom norske forskningsinstitutter som arbeider med sikkerhets- og forsvarspolitikk (NUPI, Forsvarets forskningsinstitutt (FFI), Institutt for forsvarsstudier (IFS) og Fredsforskningsinstituttet (PRIO)).

Pågående forskningsprosjekter (pr feb ‘99) som får støtte fra FD

“Etablering av skipsfartsberedskap i Norge og NATO 1945-67” (IFS)

“From Polish Security Predicaments to NATO’s Concerns” (IFS)

“Norden i felt: På oppdrag fra FN og NATO” (NUPI)

“Amerikansk forsvarspolitikk” (NUPI)

“Utformingen av norsk sikkerhetspolitikk” (NUPI)

“Utviklingen i NATO” (NUPI)

“Brothers in Arms” (NUPI)

Nærmere informasjon ved FDs Sikkerhetspolitiske avdeling.
Tlf. Sekretariatet: 23 09 22 72

Lagt inn 16. mars 1999 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen