Historisk arkiv

- Den nye avtalen med EU-kommisjonen om importkontroll har stor betydning for fiskerinæringen

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Fiskeridepartementet

Pressemelding

Nr. 2/97
16. januar 1997

Fiskeriminister Karl Eirik Schjøtt-Pedersen:

- Den nye avtalen med EU-kommisjonen om importkontroll har stor betydning for fiskerinæringen

Regjeringen har forhandlet fram en revisjon av EØS-avtalen med EU-kommisjonen som bl.a. innebærer at reglene for kvalitetskontroll av fisk og fiskevarer ved import til EU tas inn i avtalen. Etter denne avtaleendringen vil EUs kvalitetskontroll av norsk fiskeeksport på grensen til EU opphøre. Kvalitetskontrollen utført i Norge er den som vil gjelde.

Landbruksministeren gav fredag 16. januar en redegjørelse i Stortinget om revisjonen av EØS-avtalen som Regjeringen nå har forhandlet fram. Avtaleendringen skal behandles av EUs ministerråd og Stortinget, men inntil videre medfører avtalen at Norge slipper å utsettes for den økningen i kontrollen ved import som EU har innført fra 1997, med de tilleggsbelastninger det ville innebære. Når revisjonen trer i kraft vil all kvalitetsmessig importkontroll av norske fiskeprodukter til EU opphøre.

- Den nye avtalen om importkontroll har stor betydning for fiskerinæringen. Den innebærer at markedsadgangen til EU for norsk fiskeeksport blir betydelig forbedret, og at Norges viktigste eksportnæring utenom petroleumsvirksomheten vil få mer stabile og gunstige rammevilkår på sitt hovedmarked. Dette er igjen viktig for en fortsatt positiv utvikling for norsk fiskerinæring i årene framover, sier fiskeriminister Karl Eirik Schjøtt-Pedersen.

Gjennom EØS-avtalen har Norge overtatt EUs regler for kvalitetskontroll av fisk og fiskevarer, men avtalen har hittil ikke omfattet kvalitetsmessig importkontroll. Dette har medført at EU har foretatt slik kontroll av norsk fiskeeksport ved innførsel til EU. Denne kontrollen har vært et betydelig problem for norsk fiskeeksport de siste årene, og har medført store konkurranseulemper for næringen. Kontrollen har vært tidkrevende, og forsendelsene har vært ilagt relativt høye attestgebyrer.

Uten revisjon av EØS-avtalen på dette området, ville disse problemene økt betydelig i 1997 som følge av at EU nå har bestemt at antall varepartier som skal kontrolleres ved import skal økes. For fisk fra Norge har antallet varepartier som har blitt kontrollert ligget på 3 og 5 prosent. Andelen ville økt til 20 prosent og for enkelte fiskevarer som bl.a. røkt laks, helt opp i 50 prosent. Med avtalen som Regjeringen nå har forhandlet fram, vil Norge slippe økt kontroll.

Lagt inn 4 februar 1997 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen