Historisk arkiv

Budsjettforslag for Fiskeridepartementet for 1998

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Fiskeridepartementet

Pressemelding

Nr. 39/97
13 oktober 1997

Budsjettforslag for Fiskeridepartementet for 1998:

Kondemneringsordning for kystfiskefartøy

Økt satsning på fiskerihavner

- Innføringen av en ordning med kondemneringstilskudd for kystfiskeflåten er et viktig ledd i arbeidet for fornyelse og kapasitetstilpasning i næringen. Sammen med Regjeringens nye fiskebåtfinansiering i Statens nærings- og distriktsutviklingsfond (SND), vil dette bidra til en nødvendig fornyelse og oppgradering av flåten, sier fiskeriminister Karl Eirik Schjøtt-Pedersen.

- Med den sterke satsingen på fiskerihavner, legger Regjeringen til rette for økt verdiskaping i fiskerinæringen og for utvikling i mange kystsamfunn. Gjennom en reell vekst på 11 prosent tar Regjeringen et løft for å bedre havnetilbudet, sier fiskeriministeren.

Budsjettet

Regjeringen foreslår et budsjett for Fiskeridepartementet for 1998 med en utgiftsramme på 1689,3 millioner kroner og en inntektsramme på 516,8 millioner kroner. Sammenlignet med vedtatt budsjett for 1997 innebærer forslaget for 1998 en reduksjon på om lag 3 prosent. En eventuell støtte gjennom Fiskeriavtalen mellom staten og Norges Fiskarlag er da ikke medregnet.

Flåtefornying

Regjeringen mener det er behov for en betydelig fornyelse og oppgradering av fiskeflåten og har lagt til rette for dette bl.a. ved at fiskeflåten fra 1997 har fått tilgang til alle virkemidlene i Statens nærings- og distriktsutviklingsfond (SND). Det er også åpnet for at fiskeflåten kan få tilskudd fra kommunale næringsfond.

Aldersstrukturen i fiskeflåten viser at innslaget av gamle fartøy er størst i gruppen 15-34 meter samtidig som innslaget av nye fartøy er minst i denne gruppen. Regjeringen har som mål å legge til rette for bygging av flere større kystfiskefartøy. Båter i gruppen 15-34 meter er derfor prioritert ved bruk av SNDs virkemidler.

Regjeringen ser det som en sentral utfordring å få til en fornying av fiskeflåten uten at dette fører til oppbygging av kapasiteten i næringen. I kystflåten er det i dag ingen virkemidler som stimulerer til kapasitetstilpasning. Regjeringen foreslår derfor å innføre en ordning med kondemneringstilskudd for kystfiskefartøy og at det bevilges 25 millioner kroner til dette for 1998. Ordningen vil bli administrert av SND og vil bli sett i sammenheng med SNDs øvrige virkemidler.

Det har vært et sterkt ønske i fiskerinæringen at det skal være mest mulig likebehandling mellom verftsstøtte til bygging av utenlandske fiskefartøy ved norske verft og kontraherings-tilskudd ved bygging av norske fiskefartøy. Regjeringen går inn for at det fra 1. januar 1998 ikke skal gis verftsstøtte ved bygging av fiskebåter for eksport til EØS-land. Dette fører til at den konkurransevridningen fiskerinæringen tidligere har hevdet var til stede, ikke lenger vil være til stede i forhold til fiskefartøy i EØS-land. I tråd med dette foreslås det at ordningen med kontraheringstilskudd ved bygging av norske fiskebåter avvikles fra samme tidspunkt.

Fiskeflåten er fortsatt preget av overkapasitet i forhold til ressursgrunnlaget. Samtidig er økonomien for store deler av fiskeflåten god, ikke minst i ringnotflåten. Renten er på et lavt nivå. Dette gjør også at det er mindre behov for særskilt statlig tilskudd for å få virkeliggjort nybyggingsprosjekter ut over de ordinære virkemidlene i SND.

Etter at fiskeflåten fikk tilgang til SNDs ordning med distriktsrettede investeringstilskudd, ser Regjeringen ikke behov for å videreføre en egen tilskuddsordning for Finnmark. Ubrukte midler fra tidligere års bevilgninger foreslås imidlertid overført til samme formål i 1998.

Økt satsing på fiskerihavner

Regjeringen foreslår en reell økning på 20 millioner kroner til fiskerihavneanlegg og farleder i 1998. Det vil si en reell økning på over 11 prosent fra 1997 til 1998. Dette er i tråd med det som ble varslet i stortingsmeldingen om Havner og infrastruktur for sjøtransport, St.meld. nr. 46 (1996-97), som Regjeringen la frem i vår.

Syv nye anlegg startes opp i 1998. Det bygges ut fiskerihavneanlegg i Sirevåg i Rogaland, Geilevika i Møre og Romsdal, Hovsund i Nordland, Melbu i Nordland og Båtsfjord i Finnmark. Det utbedres farleder i Søvik i Møre og Romsdal og Forsøl i Finnmark. Gjenstående arbeider på Svartnes i Finnmark skal utføres.

Det foreslås at bevilgningen til fyrtjenesten økes reelt med 3,8 millioner kroner. Også dette er i samsvar med den økte satsingen Regjeringen varslet i stortingsmeldingen om Havner og infrastruktur for sjøtransport.

Etterspørselen etter lostjenester har økt, og i budsjettforslaget går Regjeringen inn for at rammen for lostjenester økes reelt med 15 millioner kroner. Inntektsrammen for losgebyrene øker tilsvarende.

Industriutvikling

- Som ledd i arbeidet for økt verdiskaping i fiskeri- og havbruksnæringen, vil Regjeringen legge til rette for økt bearbeiding av råstoffet. Samtidig er det behov for en sterkere markedsorientering for alle deler av næringen med økt markedskunnskap, økt markedsrettet produktutvikling, økt markedsadgang og økt markedsinnsats, sier fiskeriminister Karl Eirik Schjøtt-Pedersen.

I tråd med dette skal bruken av forskningsmidlene Fiskeridepartementet bevilger til Norges forskningsråd i 1998, dreies med økt vekt på forskning rettet mot produkt- og prosessutvikling, bedre totalutnyttelse av råstoffet gjennom utvikling av marin bioteknologi og utnyttelse av biprodukter, samt oppbygging av markedskunnskap. Bevilgningene gjennom Norges forskningsråd til slike formål vil derfor bli økt i 1998.

Innenfor Fiskeridepartementets tilskudd til utviklingstiltak forutsettes det at 4 millioner kroner blir benyttet til tiltak rettet mot marked og industri, 7,5 millioner kroner til programmet «Næringsutvikling for marine arter i oppdrett»(NUMARIO) og 2,5 millioner kroner til delfinansiering av programmet «Marin bioteknologi i Tromsø» (MABIT).

Fiskeriforvaltningens arbeid innen kvalitetsområdet, og spesielt det internasjonale arbeidet, skal prioriteres opp. En økt innsats på dette området er et viktig ledd i arbeidet med å vri fiskeriforvaltningens innsats i sterkere grad mot industri- og markedsleddet.

I 1995 ble det satt i gang et tre-årig program gjennom SNDs virkemiddelapparat for ekstraordinær satsing overfor fiskeindustrien. Regjeringen vil videreføre programmet i 1998 med inntil 50 millioner kroner, jfr. omtale i Kommunal- og arbeidsdepartementets budsjettforslag.

Forskning og utvikling

Regjeringen foreslår en bevilgning til forskning og utviklingsvirksomhet over Fiskeridepartementets budsjett på 542,5 millioner kroner, inklusive oppdragsinntekter i 1998. Det er en begrenset reduksjon i forhold til vedtatt budsjett for 1997.

Det er usikkerhet knyttet til størrelsen på viktige fiskebestander og forskningsmetodene. Regjeringen foreslår at bevilgningene til ressursforskning videreføres på samme nivå som i 1997 både til Havforskningsinstituttet, Norsk institutt for fiskeri- og havbruksforskning A/S (Fiskeriforskning) og til forskningsfartøyene.

Bevilgningen til Norges forskningsråd videreføres på om lag samme nominelle nivå som i 1997, med en dreining av innsatsen mot forskning som kan bidra til en styrking av industriutvikling og markedskunnskap.

Grunnbevilgningen til Norsk institutt for fiskeri- og havbruksforskning AS (Fiskeriforskning) gjennom Norges forskningsråd, videreføres på samme nivå som i 1997, og det direkte tilskuddet fra Fiskeridepartementet til Fiskeriforskning blir styrket fra 1997 til 1998.

Havbruksforskningen videreføres på om lag samme nivå som i år, både ved Havforsknings-instituttet og under Norges forskningsråd. Etter at havbeiteprogrammet PUSH (Program for utvikling og stimulering av havbeite) avsluttes i 1997, vil forskning knyttet til havbeite bli videreført innen rammen av andre program.

Forvaltningen - kvinnerrettede tiltak

Bevilgningene til selve departementet, Fiskeridirektoratet og Kystdirektoratet videreføres på om lag samme nivå som i 1997. Det innføres gebyr for behandling av søknader om ervervstillatelse.

Kvinnerettede tiltak gjennom Fiskerinæringens kvinneutvalg og bevilgninger til kompetansehevende tiltak gjennom Fiskerinæringens felles kompetansestyre videreføres som nå.

Bevilgninger til sosiale tiltak over statsbudsjettet videreføres som nå.

Ut fra en samlet budsjettmessig vurdering reduseres bevilgningen til Redningsselskapet fra 50 millioner kroner til 40 millioner kroner for neste år.

Pressekontakter:

Generell informasjon: Ekspedisjonssjef Anne Birgitte Sveri, tlf. 22 24 64 10,

Rådgiver Elin Bøe Elgsaas, tlf. 22 24 64 84

Flåte/ressurs: Avdelingsdirektør Torstein Hansen, tlf. 22 24 64 55

Industri: Underdirektør Rut Harildstad, tlf. 22 24 64 62

Havbruk: Avdelingsdirektør Kari Bjørbæk, tlf. 22 24 64 80

Kystforvaltning: Underdirektør Ola Brattegard, tlf. 22 24 64 36

Forskning: Rådgiver Tone Aasen, tlf. 22 24 64 39

Se egen budsjettpressemelding fra Fiskeridepartementet om satsing på fiskerihavner.

Lagt inn 13 oktober 1997 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen