Historisk arkiv

Endring av økonomiske rammevilkår for fiskeflåten

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Fiskeridepartementet

Pressemelding

Nr. 25/97
27. juni 1997

Endring av økonomiske rammevilkår for fiskeflåten

Fra 1. juli 1997 får fiskeflåten tilgang på distriktsrettede investeringstilskudd i Statens nærings- og distriktsutviklingsfond (SND). Fiskeridepartementet har fastsatt retningslinjer for hvordan dette virkemiddelet skal brukes. Dette kommer som et tillegg til de overordnede fiskeripolitiske retningslinjer om virkemiddelbruken overfor fiskeri- og havbruksnæringen i SND mv. som er fastsatt tidligere.

Distriktsrettet investeringstilskudd skal gå til bygging og ombygging av fiskefartøy som har fått innvilget kontraheringstilskudd. I særskilte tilfeller åpnes det dessuten for at distriktsrettet investeringstilskudd kan gis til kjøp av brukte fiskefartøy. Tilskudd til kjøp av brukte fartøy er avgrenset til Finnmark og Nord-Troms.

I bruk og utmåling av distriktsrettet investeringstilskudd skal kyst- og bankfiskeflåten i størrelsen 15-34 meter prioriteres. Når det gjelder havfiskeflåten, skal det gis prioritet til prosjekter der det samtidig ligger inne et element med bruk av enhetskvoteordning. Det skal videre gis prioritet til prosjekter som bidrar til økt utnyttelse av bi- og avfallsprodukter. For kjøp av brukte fartøy skal de samme prioriteringer som gjelder i Fiskeridepartementets forskrift om bygging og kjøp av fiskefartøy i Finnmark, legges til grunn.

Når det gjelder øvrig bruk av distriktsrettet investeringstilskudd, vil fiskeflåten bli behandlet som annen næringsvirksomhet i SND. Dette betyr at Kommunal- og arbeidsdepartementets gjeldende forskrifter og rundskriv om bruk av bedriftsrettede distriktspolitiske virkemidler legges til grunn.

I tillegget til de overordnede fiskeripolitiske retningslinjene åpnes det videre for å gi risikolån og garantier til bygging av fiskefartøy som ikke har fått innvilget kontraheringstilskudd. Dette bidrar til å bedre finansieringsmulighetene for nybyggingsprosjekter.

Økning i kontraheringstilskudd

Stortinget har vedtatt å øke rammen for kontraheringstilskudd ved levering av fiskefartøy for 1997 med 27 mill. kr. til 92 mill. Det blir ikke foretatt endringer i gjeldende retningslinjer for bruk av kontraheringtilskudd.

Lagt inn 3 juli 1997 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen