Historisk arkiv

Endring i reglene for nordsjøtrålerne

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Fiskeridepartementet

Pressemelding

NR. 32/97
2. september 1997

Endring i reglene for nordsjøtrålerne

Reglene for utskifting og ombygging av fartøy med nordsjøtråltillatelse vil bli endret. Fartøyene vil bli delt i to grupper, slik at en avgrenset gruppe på vel 40 fartøyer ut fra strenge aktivitetskriterier defineres som rene industritrålere med tobis og øyepål som hoveddriftsgrunnlag. For disse fartøyene blir det en mer liberal praksis når det gjelder å øke størrelsen ved utskifting. For de andre fartøyene vil det som hittil bli ført en restriktiv praksis.

Dette opplyste fiskeriminister Karl Eirik Schjøtt-Pedersen på et møte i Egersund tirsdag.

Fiskeridepartementet ønsker å gå over til å bruke lasteromsvolumet som kriterium, noe som blant annet er anbefalt fra skipsteknisk hold. Fordi lasteromsvolum ikke har stått sentralt i den høringen som har vært tidligere, vil departementet ha en drøfting med alle berørte parter før detaljene i forskriften fastsettes.

For å begrense kapasitetsøkningen og hindre at den overstiger det ressursmessige grunnlaget vil det fortsatt være en øvre tonnasjegrense på 600 TE. Ved sammenslåing av to fartøyer i den rene industritrålgruppen vil det bli gitt generell adgang til å bygge fartøy opp til 600 TE.

Fiskeridepartementet vil invitere til et møte for å drøfte kriteriene for de fremtidige utskiftningsreglene innen utgangen av september måned.

Lagt inn 21 oktober 1997 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen