Historisk arkiv

Endringer i garantiordningen for fiskere

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Fiskeridepartementet

Pressemelding

Nr. 34/97
5. september 1997

Endringer i garantiordningen for fiskere

Regjeringen har fastsatt endringer i garantiordningen for fiskere. Det blir utvidet adgang til å dispensere fra kravet til minsteinntekt, Fiskeridirektoratet skal bli klageinstans i stedet for Fiskeridepartementet og bestemmelsene om klagerett inntas i forskriften om garantiordningen.

Garantiordningen for fiskere skal virke som et sosialt sikkerhetsnett og tilby en garantert minsteinntekt til fiskere som har drevet så rasjonelt som forholdene har gjort mulig, men likevel ikke oppnår en rimelig inntekt. Garantilotten blir finansiert gjennom støtteavtalen mellom staten og Norges Fiskarlag, og det er i avtalen for 1997 avsatt 20 millioner kroner til ordningen. Hovedregelen er at en fisker, for å være berettiget til garantilott, selv må ha en inntekt på minst halvparten av grunnbeløpet i Folketrygden i det tidsrom det søkes garantilott for.

Den utvidede adgangen til å dispensere fra kravet til minsteinntekt innebærer at Garantikassen for fiskere kan gi slik dispensasjon i tilfeller der kravet om minsteinntekt virker åpenbart urimelig. Retningslinjer for skjønnsutøvelsen med sikte på likebehandling er utarbeidet i samråd med Norges Fiskarlag.

Fiskeridirektoratet vil fra det tidspunkt Fiskeridepartementet bestemmer overta klagebehandlingen, men departementet vil fremdeles være overordnet organ med ansvar for blant annet endringer av regelverket. Retten til å påklage avgjørelser i Garantikassen for fiskere er en viktig rettssikkerhetsgaranti, og derfor tas nå klageretten inn i teksten i selve forskriften.

Lagt inn 5 september 1997 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen