Historisk arkiv

Forkvoteordningen i oppdrettsnæringen videreføres

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Fiskeridepartementet

Pressemelding

NR. 33/97
3. september 1997

Forkvoteordningen i oppdrettsnæringen videreføres.

Tetthetsreglene foreslås endret.

Fiskeridepartementet har bestemt at ordningen med fôrkvoter i oppdrettsnæringen skal videreføres også i 1998. Størrelsen på neste års fôrkvote vil bli fastsatt etter drøftelser med oppdrettsnæringen. Fiskeridepartementet foreslår også å endre tetthets-bestemmelsen for oppdrettsvirksomhet til 50 kg fisk pr. kubikkmeter pr. merd. Departementet sender i disse dager ut et høringsnotat om dette.

Hensikten med innføring av fôrkvoter i oppdrettsnæringen i 1996 var bl.a. å kunne sikre en balansert, bærekraftig og lønnsom lakseproduksjon, samt å avverge tiltak fra EU. Fôrkvotene har ført til en mer stabil prisutvikling på laks i EU-markedet.

Oppdrettsnæringen vil etter avtalen med EU, ha klare rammebetingelser fram til år 2002 på EU-markedet for laks, et marked som representerer 80 % av lakseeksporten. Fiskeridepartementet mener derfor det vil være hensiktsmessig med en forlengelse av fôrkvoteordningen også i 1998 for å ha en viss kontroll med en balansert produksjonsvekst i næringen. Fôrkvoteordningen vil åpne for at det kan overføres fôr fra kvoter i 1997 til 1998 og omvendt at det kan forskutteres fôr fra kvoter for1998. Dette vil bli drøftet med næringen.

Tetthetsbestemmelsen som setter en grense for fisketettheten pr. konsesjon, har i hovedsak en miljø- og helsemessig begrunnelse. Denne bestemmelsen ble i forbindelse med innføring av fôrkvoter i 1996 endret fra å gjelde tetthet pr. enhet, dvs. merd, til å gjelde tetthet pr. konsesjon. Fiskeridepartementet ønsker nå å endre bestemmelsen til igjen å gjelde tetthet pr. merd. Etter dagens ordning skal fisketettheten ikke overstige 25 kg/m3 pr. konsesjon. Fiskeridepartementet foreslår nå at tettheten kan økes til inntil 50 kg/m3 pr. merd. Departementet vil ta endelig standpunkt til dette etter at høringsrunden er gjennomført.

Lagt inn 21 oktober 1997 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen