Historisk arkiv

Forslag om økt fôrkvote i 1998

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Fiskeridepartementet

Pressemelding

Nr. 47/97
20. november 1997

Forslag om økt fôrkvote i 1998

Fiskeriminister Peter Angelsen har bestemt at ordningen med fôrkvoter i oppdrettsnæringen skal videreføres også i 1998 og foreslår en økning i kvoten. Fiskeridepartementet har sendt ut på høring et forslag som innebærer at et standard oppdrettsanlegg vil få en fôrkvote neste år på 650 tonn mot 636 tonn i 1997. Høringsforslaget åpner også for overføring av kvoter mellom enkeltstående oppdrettskonsesjoner.

Fiskeriministeren har videre bestemt at ordningen med forskuttering og overføring av fôrkvote skal videreføres. Det betyr at et standard oppdrettsanlegg også i år kan forskuttere inntil 42 tonn av fôrkvoten for 1998.

Fiskeriministeren mener det er viktig å følge en forsiktig linje i fastsettelsen av fôrkvoter for neste år. - Det er markedssituasjonen som må være utgangspunktet for størrelsen på fôrkvoten. Økningen i salget av laks til EU som er vårt viktigste marked, har ikke vært så stor som forventet i år. For å unngå et for høyt nivå av levende fisk i sjøen, er det viktig å gå nøkternt ut ved fastsettelsen av fôrkvoten for neste år, sier fiskeriminister Peter Angelsen.

For å komme enkeltstående oppdrettere i møte, åpner forslaget som nå er sendt på høring, for overføring av kvoter mellom oppdrettskonsesjoner som ikke inngår i felleskvoteordningen for selskap med flere konsesjoner. På denne måten ønsker Fiskeridepartementet å skape mer fleksible rammebetingelser også for denne gruppen. Forslaget innebærer at dersom to konsesjonsinnehavere er tilsluttet samme salgs-, markedsførings- eller foredlingsenhet gjennom forpliktende avtale, og at konsesjonene er tildelt og drives i samme fylke, skal det gis anledning til overføring av fôrkvote mellom konsesjonene.

- Dette forslaget er det nærmeste en kommer en felleskvote for enkeltstående konsesjoner, sier fiskeriminister Peter Angelsen som påpeker at han er opptatt av at det er tilnærmet like rammebetingelser for alle aktørene i næringen, uavhengig av om de er store eller små.

Gebyr

Fiskeridepartementet vurderer å innføre kontrollgebyr for fôrkvoteordningen.

- Tilpasning av produksjonen i forhold til markedene er i utgangspunktet næringens eget ansvar. Fôrkvoteordningen er kostbar for myndighetene. Departementet ønsker derfor å lufte en mulig gebyrordning, sier fiskeriminister Peter Angelsen.

Høringsfrist er satt til 8. desember.

Lagt inn 20 november 1997 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen