Historisk arkiv

Konsesjonsordning for trålfiske etter norsk vårgytende sild

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Fiskeridepartementet

Pressemelding

Nr. 50/97
Dato: 28. november 1997

Konsesjonsordning for trålfiske etter norsk vårgytende sild

Regjeringen har bestemt at det gjennom en ny konsesjonsordning skal innføres begrensninger i adgangen til å drive trålfiske etter norsk vårgytende sild. Målet med ordningen er å sikre at fangstkapasiteten bedre tilpasses ressursgrunnlaget. Konsesjonsordningen vil bli gjort gjeldende fra og med 1. januar 1998.

Innføringen av en egen konsesjonsordning for trålfiske etter norsk vårgytende sild innebærer en permanent adgangsbegrensning til dette fisket. Ordningen vil omfatte mellom 80 og 90 fartøyer.

Konsesjon for fiske med trål etter norsk vårgytende sild vil bli tildelt etter søknad. Vilkårene for å bli tildelt slik konsesjon er at fartøyet det søkes for har nordsjø- eller loddetråltillatelse og har deltatt i trålfiske etter norsk vårgytende sild i minimum ett av årene 1995, 1996 eller 1997. Det kreves videre at fartøyet har fisket og levert minst 25 tonn trålfanget norsk vårgytende sild i løpet av ett av de samme tre årene. Tillatelse til å drive trålfiske etter norsk vårgytende sild kan ikke gis for fartøy over 300 bruttoregistertonn etter målereglene av 1947 og over 600 tonnasjeenheter etter målereglene av 1969.

Fra myndighetenes side er det lagt særlig vekt på at en slik konsesjonsordningen vil være et viktig bidrag for å tilpasse flåtens fangstkapasitet til ressursgrunnlaget av norsk vårgytende sild. Konsesjonsordningen vil også gi et bedre grunnlag for reguleringen av fisket. Dagens påmeldingsordning, der alle fartøyer som ønsker å delta i fisket må presentere seg for Kontrollverket på bestemt sted til en bestemt dato, har gitt et intensivt fiske over kort tid som blant annet har gitt leveringsproblemer for flåten. Denne påmeldingsordningen vil med innføringen av den nye konsesjonsordningen bli opphevet.

Det er også tillagt vekt at en konsesjonsordning vil imøtekomme kravet om bedre rammevilkår for de næringsutøverne som tradisjonelt har basert deler av driften på dette fisket, blant annet ved at tilgangen på nye trålere i fisket kan stanses. Det har således vært bred oppslutning fra næringens side om å innføre adgangsbegrensning i trålfisket etter norsk vårgytende sild.

Lagt inn 28 november 1997 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen