Historisk arkiv

Laksesaken løst

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Fiskeridepartementet

Pressemelding

Nr. 17/97
1. juni 1997

Laksesaken løst

Fiskeriminister Karl Eirik Schjøtt-Pedersen :

  • VIKTIG AVTALE FOR KYST-NORGE
  • KLART BEDRE ENN STRAFFETOLL
  • Jeg er godt fornøyd med at vi har oppnådd et resultat som forhindrer straffetoll mot norsk laks. Dette er av stor betydning for den videre utvikling av norsk oppdrettsnæring, for flere tusen arbeidsplasser og for aktivitet og bosetting i mange kystsamfunn. Det sier fiskeriminister Karl Eirik Schjøtt-Pedersen i en kommentar til at laksesaken ble løst sent søndag kveld. Schjøtt-Pedersen var i Brüssel denne uken for å følge innspurten i forhandlingene.
  • Avtalen sikrer norsk oppdrettsnæring stabile rammevilkår ved at det ikke vil bli iverksatt nye antidumping- eller antisubsidieprosedyrer mot norsk laks så lenge avtalen overholdes. Ved at avtalen gir rom for en vekst i eksporten til EU på 11 % i 1997 og 10 % de etterfølgende år, har vi grunnlag for videre satsing i dette markedet også i årene framover. Samtidig må vi legge økt vekt på å utvikle nye markeder. I avtalen inngår også en økning av eksportavgiften som vil bidra til dette, sier Schjøtt-Pedersen.
  • Jeg oppfatter en minstepris på gjennomsnittlig 26,35 kr. pr. kvartal for fisk levert ved EUs grense som akseptabel. Dette gjelder også forutsetningen om en bunnpris på 22,40 kr, - en pris som bare kan underskrides i helt særskilte tilfeller. Dette er et klart bedre resultat enn den foreslåtte straffetoll, sier han.
  • Avtalen inneholder ingen elementer om organisering av næringen i produsentorganisasjoner (PO-er), og heller ingen elementer som binder oss til videreføring av dagens system med forkvoter i fremtiden, sier Schjøtt-Pedersen.
  • Det har vært et tett og nært samarbeid mellom Regjeringen og næringens organisasjoner under hele denne prosessen. Jeg er glad for at både Fiskerinæringens Landsforening, Norske Fiskeoppdretteres Forening og Norske Sjømatbedrifters Landsforening anbefaler avtalen for sine medlemmer. Det er den enkelte eksportør som nå må forplikte seg på prisarrangementet med EU. Selskaper som ikke inngår slik avtale vil bli stilt overfor straffetoll. Økningen i eksportavgiften vil omfatte alle selskaper uavhengig av om de har avtale eller straffetoll.
  • Regjeringen vil umiddelbart legge fram forslag for Stortinget om de nødvendige endringer i lovverket for eksportavgiften, sier fiskeriministeren.

AVTALEN:

Søndag 1. juni godkjente EU-Kommisjonen i ekstraordinært møte en «lakseavtale» mellom Norge og EU for en periode på 5 år med følgende elementer:

  1. Økning av eksportavgiften for laks fra 0,75 % til 3 % fra 1. juli 1997.
  2. Indikative kvartalsvise tak for lakseeksporten fra Norge til EU. Eksportkvantumet kan økes med 11 % i 1997 og 10 % de etterfølgende år. For eventuell eksport som overstiger avtalte tak, økes eksportavgiften til 6 %.
  3. Minsteprisklausul, som innebærer at den enkelte eksportør forplikter seg i forhold til EU-kommisjonen til ikke å selge under avtalte priser. Minsteprisen ligger på gjennomsnittlig 3,25 ECU/kg (tilsvarende 26,35 kr) pr. kvartal for fisk levert ved EUs grense. Videre er det forutsatt en bunnpris på 2,86 ECU/kg (22,40 kr) - en pris som bare unntaksvis kan underskrides.
  4. Overvåkingsmekanisme.
  5. Videreføring av det trilaterale samarbeidet mellom laksenæringene i Irland, Norge og Skottland.
  6. Konsultasjonsprosedyre for oppfølging og revisjon av avtalen, vanligvis én gang i kvartalet.
Lagt inn 5 juni 1997 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen