Historisk arkiv

Næringsutvikling innen nye marine arter i oppdrett

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Fiskeridepartementet

Pressemelding

NR.12/97
10. april 1997

Regjeringen satser på:

Næringsutvikling innen nye marine arter i oppdrett

Næringsutvikling innen nye marine oppdrettsarter er et satsingsområde for Regjeringen og i disse dager kunngjør Statens nærings- og distriktsutviklingsfond (SND) et fireårig utviklingsprogram som har som mål å bidra til utvikling av en lønnsom næringsvirksomhet innen oppdrett av kveite, skjell og steinbit.

- Oppdrett er en viktig distriktsnæring og utvikling av flere arter på området vil gi næringen flere ben å stå på, sier fiskeriminister Karl Eirik Schjøtt-Pedersen. Han viser til at programmet er en oppfølging av Stortingsmeldingen om Havbruk (1994-95).

Programmet, kalt NUMARIO (Næringsutvikling - marine arter i oppdrett), er opprettet av Fiskeridepartementet i samarbeid med Kommunal- og arbeidsdepartementet og Landbruksdepartementet.

SND og Norges forskningsråd (NFR) skal i samarbeid stå for den administrative gjennomføringen av programmet. Sekretariatsfunksjonene ivaretas av SND.

Programmet planlegges med en offentlig ramme på totalt 60 millioner kroner i fireårsperioden. For 1997 er det satt av 14 millioner kroner i offentlig finansiering. I tillegg opprettholdes satsingen på marine arter som skjer i Forskningsrådet, Landsdelsutvalget, Landbruksbanken og SND. Programmet skal samordnes og koordineres med denne aktiviteten.

Kommersiell produksjon

I løpet av programperioden skal grunnlaget for kommersiell produksjon styrkes gjennom videreutvikling av produksjonslinjer, markedskunnskap og offentlig infrastruktur. NUMARIO vil prioritere tiltak som bidrar til å løse faktorer som er kritiske for videre utvikling av næringen. Programmet skal være brukerrettet, dvs. at det er enkeltbedrifter eller nettverk av bedrifter som skal stå som hovedmottakere av prosjekttilskudd og som ansvarlig for gjennomføring og resultater. Det legges opp til kobling mellom forskning og bedriftsutvikling der det er behov for dette. Prosjektene bør ha betydelig privat finansiering.

Kveite

Kveite betraktes som den art som er kommet lengst i kommersialiseringsprosessen. NUMARIO-midlene skal derfor i første omgang konsentreres mot denne næringen. Tiltak som bidrar til å løse yngelproblemet, vil særlig prioriteres. Dersom yngelproblemet løses, vil NUMARIO senere prioritere tiltak innen matfisk, fôr, vekstforhold, anlegg og markedsarbeid.

Blåskjell, kamskjell og østers

Innen dette feltet vil bl.a.markedsføring, produktutvikling og ulike fellestiltak som høsting, mottaksstasjoner og nettverk bli prioritert. En stabil yngelproduksjon av kamskjell og utvikling av kamskjell mellomkultur vil også prioriteres høyt.

Steinbit

Den største utfordringen for steinbitnæringen ligger på markedssiden. Produksjonskostnadene ligger foreløpig betydelig over gjennomsnittlige salgspriser. NUMARIO vil særlig prioritere tiltak som er rettet mot å løse flaskehalser på produksjons- og markedssiden.

Ytterligere opplysninger fås ved henvendelse til

SND;
Postboks 448,
Tlf: 2200 2500, Telefax: 2242 3214

Lagt inn 15 april 1997 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen