Historisk arkiv

Omorganisering av den ytre fiskeriadministrasjonen

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Fiskeridepartementet

Pressemelding

NR. 7/97
7. mars 1997

Omorganisering av den ytre fiskeriadministrasjonen

Regjeringen la fredag fram forslag for Stortinget om å slå sammen fiskeriadministrasjonens ytre etater, Rettledningstjenesten i fiskerinæringen og Fiskeridirektoratets kontrollverk, til en organisatorisk enhet både regionalt og lokalt. Samarbeidet mellom den ytre fiskeriforvaltningen og fylkeskommuner og kommuner styrkes. Dagens system med statlige fiskeristyrer og fiskerinemnder avvikles.

Regjeringen foreslår å oppheve lov om rettledningstjenesten i fiskerinæringen og begrunner dette bl.a. med at ansvar og oppgaver for Rettledningstjenesten har endret seg og at etaten er blitt en del av den samlede fiskeri- og havbruksadministrasjonen.

Mer effektiv

Omorganiseringen vil gjøre den ytre fiskeriforvaltning mer effektiv og bedre i stand til å møte de nye utfordringene fiskeriforvaltningen står overfor, sier fiskeriminister Karl Eirik Schjøtt-Pedersen. Han viser til at siden Rettledningstjenesten og Kontrollverket ble etablert rundt 1980, har det kommet til en rekke nye kontroll- og overvåkningsoppgaver, blant annet i forhold til havbruksnæringen. - De samlede kontrolloppgaver har økt og nye problemstillinger i kystsonen krever bredere kompetanse for å løse oppgaver for eksempel innenfor helse, miljø og sykdom. Dette skaper behov for mer fleksibel bruk av personalressurser og etablering av administrative fellesfunksjoner i fiskeriforvaltningen, sier fiskeriminister Schjøtt-Pedersen.

Rettledningstjenesten og Kontrollverket er Fiskeridirektoratets ytre forvaltningsapparat. I dag er de to etatene organisert i egne enheter på regionalt og lokalt nivå. Rettledningstjenesten omfatter også ordningen med statlige fiskeristyrer regionalt og statlige fiskerinemnder lokalt. Kontrollverkets oppgaver er kvalitets- og ressurskontroll mens Rettledningstjenesten hovedsakelig har hatt forvaltnings- og tilretteleggingsoppgaver. Spesielt på grunn av utviklingen av havbruksnæringen og Rettledningstjenestens oppgaver i den forbindelse, har utviklingen gått i retning av en tilnærming mellom de to etatenes roller og oppgaver.

Fiskeristyrer og -nemnder

Regjeringen går inn for at de statlige fiskeristyrene og -nemndene legges ned. Regjeringen legger her avgjørende vekt på retningslinjer fra Stortinget om å gi folkevalgte organer som fylkesting og kommunestyre mer å si i regionale og lokale næringspolitiske avgjørelser. Det blir vist til at fiskeristyrene og -nemndene i dag i stor grad dekker den type næringspolitiske vurderinger som Stortinget ønsker å overføre til folkevalgte kommunale organer.

Regjeringen legger opp til en fortsatt statlig ytre fiskeriforvaltning. Dette begrunnes bl.a. med at det her er snakk om forvaltning av mobile nasjonale fiskeressurser.

Det foreslås at den regionale inndelingen av den omorganiserte ytre fiskerietat i hovedsak følger fylkesgrensene.

Omorganiseringen skal etter Regjeringens forslag skje innenfor de økonomiske rammer som de ytre fiskerietatene rår over i dag.

Lagt inn 7 mars 1997 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen