Historisk arkiv

Regjeringen anbefaler: Ingen ytterligere avbemanning av fyr

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Fiskeridepartementet

Pressemelding

Nr. 9/97
21. mars 1997

Regjeringen anbefaler:

Ingen ytterligere avbemanning av fyr

Regjeringen vil ikke anbefale en ytterligere avbemanning av fyrstasjoner i tiden framover. Dette går fram av Stortingsmeldingen om automatisering og avbemanning av fyrstasjoner som Regjeringen la fram for Stortinget fredag.

Meldingen gir en vurdering av den gjennomførte avbemannningen av fyr som er utført de siste årene og kommer med anbefalinger til en videre politikk på området ut fra evalueringen som er gjort i denne sammenheng.

Regjeringen viser til at fyrtjenestens primære oppgave er å gi skipsfarten og sjøfarende god navigasjonsdekning. En helhetlig faglig vurdering der det er tatt hensyn til den teknologiske utviklingen, har vist at kravene til god navigasjonsdekning kan oppfylles ved hjelp av automatiserte fyrstasjoner uten bemanning

Regjeringen anbefaler imidlertid at ikke flere fyr blir avbemannet i tiden framover. Samtidig foreslås det at det på nytt blir vurdert om det er de riktige fyrene som er bemannet. I den sammenheng bør det ses på om en skal flytte fyrpersonell fra distrikt med relativ kort avstand mellom bemannede fyr til fyr i spesielt værharde områder. Regjeringen mener også at et forslag om ambulerende fyrlag bør vurderes videre. Med ambulerende fyrlag menes fyrlag som knyttes til en gruppe ubemannede fyr. En slik ambulering må først og fremst ha som mål å dekke behov for bemanning i visse perioder.

Regjeringen peker ellers på at når det gjelder sikkerhet og det at personell er til stede i kystsonen, så er det opprettet en indre kystvakt under Forsvaret som også bidrar til en bedre sjøovervåkning.

Lagt inn 21 mars 1997 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen