Historisk arkiv

Regulering av fisket etter norsk vårgytende sild i 1998

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Fiskeridepartementet

Pressemelding

Nr. 65/97
Dato 19.12.1997

Regulering av fisket etter norsk vårgytende sild i 1998

Den norske totalkvoten på norsk vårgytende sild i 1998 er 741.000 tonn, en nedgang på vel 100.000 tonn fra 1997.

Før fordeling av kvoten mellom fartøygruppene er det avsatt en bufferkvote på 20.000 tonn som skal fiskes etter 1. oktober. Bufferkvoten er avsatt blant annet for å sikre råstoff til den nordnorske sildeindustrien i høstmånedene.

- Norsk vårgytende sild er det eneste råstoffgrunnlaget for den nordnorske sildeindustrien, og jeg har derfor sett det som viktig å legge inn tiltak i reguleringene som ved en nedgang i kvoten kan bidra til å sikre tilførsel av råstoff til industrien i Nord-Norge gjennom hele året, sier fiskeriminister Peter Angelsen.

Utviklingen i sildefiskeriene de seneste årene har endret forholdet mellom fartøygruppene etter at Norges Fiskarlag fattet sitt vedtak om fordelingen mellom gruppene, og Fiskeridepartementet ser derfor behov for å foreta en gjennomgang av de ulike gruppenes samlede fangstmuligheter.

- Jeg vil invitere Norges Fiskarlag og Norges Sildesalgslag å være med på en drøfting om prinsippene for fordeling av bufferkvoten, sier Peter Angelsen.

Den norske kvoten fordeles etter avsetningen til bufferkvote med 421.200 tonn til ringnotgruppen, 64.050 tonn til trålgruppen og 235.750 tonn til kystfartøygruppen.

Dette er i tråd med anbefalingen fra landsmøtet i Norges Fiskarlag i 1994.

Ringnotgruppen er regulert med fartøykvoter som vil variere etter konsesjonsstørrelsen fra 2.300 tonn til 5.300 tonn. Trålgruppen reguleres med maksimalkvoter med lav overregulering,

Reguleringsopplegget for trålgruppen videreføres i 1998. Det blir ingen refordeling av kvantum innen denne gruppen før etter 25. november 1997. Dette vil være med på å sikre at de enkelte fartøyer kan planlegge fisket gjennom året. Det er tidligere i år innført en konsesjonsordning for denne gruppen, som ytterligere vil sikre et stabilt og forutsigbart fiske for fartøyene i gruppene.

Kystfartøygruppen er regulert med maksimalkvoter som varierer fra 75 tonn til fartøy under 7 meter til 1.575 tonn til fartøy over 26 meter. Av gruppekvoten til kystfartøyene kan maksimalt 35 prosent fiskes i første halvår. For denne gruppen kan Fiskeridirektøren innføre påbud om levering til konsum når 100.000 tonn gjenstår av gruppekvoten. Kvotene innebærer fortsatt en overregulering slik at det enkelte fartøy ikke er garantert å få fiske maksimalkvoten. Over-reguleringen er imidlertid langt lavere enn i 1997 og gir derfor et bedre grunnlag for en jevn avvikling av fisket.

Fiskeridepartementet har opphevet plikten for eier av fartøy i kystfartøygruppen til å stå ombord. Det er samtidig innført forbud mot at eier av fiskefartøy i denne gruppen kan delta i fisket etter norsk vårgytende sild med mer enn ett fartøy.

Fiskeridepartementet har registrert en rekke problemer med godkjenningsordningen og misnøye fra mange grupper m.h.t. at fartøy som har vært lite egnet til å fiske har vært påmeldt fisket. Fiskeridepartementet vil derfor innskjerpe kravene til godkjenning.

Lagt inn 22. desember 1997 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen