Historisk arkiv

Styrket kontroll av kvoter og eierforhold i fiskeflåten

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Fiskeridepartementet

Pressemelding

NR. 37/97
10. oktober 1997

Styrket kontroll av kvoter og eierforhold i fiskeflåten

Fiskeridepartementet har besluttet å styrke kontrollen av fangstrapportering, kvoter og eierforhold i fiskeflåten. Det skjer ved at departementet i dag har tilført Fiskeridirektoratet midler til to nye toårige prosjektstillinger. Den ene prosjektstillingen skal øremerkes en gjennomgang av systemet for fangstrapportering, kvotekontroll og statistikk for fiskeflåten. Den andre stillingen skal med utgangspunkt i deltakerloven, gjennomgå eierforhold og konsesjonsbetingelser i den konsesjonsbelagte delen av flåten.

Styrkingen av statistikk- og kvotekontrollen har bakgrunn i de gjentatte påstandene om blant annet feilrapportering og salg av fangst utenom salgslagene. Gjennomgangen av påstandene har imidlertid så langt ikke avdekket noen forhold som tilsier særskilte tiltak fra myndighetenes side. Fiskeriminister Karl Eirik Schjøtt-Pedersen sier han likevel ser det som riktig å styrke statistikkarbeidet og kvotekontrollen i Fiskeridirektoratet:

- Fra myndighetenes side blir alle påstander om uregelmessigheter tatt på alvor. Den styrkingen som skjer ved at det nå stilles en toårig stilling til disposisjon for direktoratet er et uttrykk for en klar vilje til å styrke statistikk- og kvotekontrollen, sier Schjøtt-Pedersen.

Fiskeriministeren mener samtidig det er behov for en gjennomgang av eierforholdene i flåten og forpliktelser som konsesjonsbelagte fartøy er pålagt blant annet når det gjelder leveranser.

- Oppgaven blir tillagt den andre av de toårige prosjektstillingene som nå tilføres Fiskeridirektoratet. I prosjektet inngår også en gjennomgang av fartøy som har fått dispensasjon fra kravet om fiskereid flåte. Målet er å etablere et løpende kontrollsystem med hensyn til om leveringsforpliktelser og andre betingelser overholdes, sier fiskeriminister Karl Eirik Schjøtt-Pedersen.

Lagt inn 21 oktober 1997 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen