Historisk arkiv

Vågehval - det norske nedlistingsforslaget i Cites

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Fiskeridepartementet

Pressemelding

Nr. 21/97
18. juni 1997

Vågehval - det norske nedlistingsforslaget i Cites

Det tiende møtet mellom partene under Konvensjonen om internasjonal handel med truede dyre- og plantearter (CITES), stemte tirsdag over det norske forslaget om nedlisting av de to vågehvalbestandene i Nord-Atlanteren som Norge driver fangst på (den nordøstatlantiske og den sentralatlantiske). Avstemningsresultatet - 57 for, 51 mot og 6 avsto - viser at det nå er et reelt flertall for Norges syn, men voteringsreglene krever 2/3 flertall for at endringer skal kunne få effekt.

- Dette er en positiv utvikling, sier fiskeriminister Karl Eirik Schjøtt-Pedersen i en kommentar. - Utviklingen siden forrige møte da bare 16 land støttet vårt synspunkt, viser at vi møter større forståelse for våre synspunkter i denne saken.

Det norske forslaget er begrunnet med at disse vågehvalbestandene ikke er truet, og at det derfor ikke er riktig at de er oppført på en liste over utrydningstruede dyrearter. Det ble gjort et grundig forarbeid i forbindelse med utarbeidelsen av forslaget både når det gjelder vitenskapelig dokumentasjon og presentasjon av betryggende kontrollordninger i forbindelse med eventuell handel med hvalprodukter.

Lagt inn 3 juli 1997 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen