Historisk arkiv

10 millioner ekstra til fiskerihavner, lakseovervåking og hvalregister

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Fiskeridepartementet

Pressemelding

Nr. 20/98
15. mai 1998

Forslag om tilleggsbevilgninger på Fiskeridepartementes budsjett:

10 millioner ekstra til fiskerihavner, lakseovervåking og hvalregister

Fem millioner kroner i tillegg til fiskerihavnene, to millioner kroner for å opprette et DNA-register for vågehval og tre millioner kroner til medisinkontroll av oppdrettslaks. Dette er blant forslagene til tilleggsbevilgninger på Fiskeridepartementets område i Revidert statsbudsjett, som Regjeringen la fram fredag.

Norge har fra før en kontrollordning for å hindre at laks med medisinrester kommer ut i markedet. Nå stiller EU krav både til medlemslandene og til land de importerer kjøtt og fisk fra, om en offentlig plan for overvåking. I tråd med dette har Fiskeridirektoratet utarbeidet et overvåkingsprogram som iverksettes fra 1. juli 1998, og kostnadene i 1998 er beregnet til tre millioner kroner, inklusiv laboratorie- og analyseutstyr.

Norge ønsker å opprette et DNA-register for produkter av vågehval i forbindelse med arbeidet for å få hvalbestanden Norge fangster på ut av listen over truede dyrearter i CITES (Konvensjonen om internasjonal handel med truede arter). Norge ønsker å ha konkrete resultater å vise til gjennom et DNA-register ved neste møte i CITES høsten 1999. Derfor foreslår Regjeringen to millioner kroner til dette formålet i 1998.

Det er et oppsamlet behov for reparasjoner av moloer i noen fiskerihavner, samtidig som strukturendringer i fiskeflåten i retning av større fiskefartøyer skaper problemer med dybdeforholdene i flere havner. Det er nødvendig å iverksette tiltak som kan gi snarlige resultater. På denne bakgrunn foreslår Regjeringen en tilleggsbevilgning på fem millioner kroner til reparasjoner og utdyping av fiskerihavner.

Lagt inn 22 mai 1998 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen